Nertsenhouders+willen+snel+duidelijkheid
Nieuws
© Douwe Korting

Nertsenhouders willen snel duidelijkheid

Nertsenhouders wachten in spanning op de stoppersregeling waar landbouwminister Carola Schouten aan werkt. 'Het moet een fatsoenlijke regeling zijn, anders moeten we domweg door', zegt voorzitter Martijn Pijnenburg van de LTO-vakgroep Nertsenhouderij.

Het parlement wil dat nertsenstallen die eenmaal zijn geruimd niet opnieuw worden volgezet. De oproep hiertoe van de SP aan het kabinet, kreeg deze week een meerderheid in de Kamer.

Het stopzetten van de getroffen nertsenhouders mag echter niet gebeuren zonder een fatsoenlijke stoppersregeling. Een voorstel van CDA en GroenLinks om deze voor eind juni 2020 vorm te geven, kreeg eveneens voldoende steun. Dat betekent dat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit al over een week met een voorstel voor een stoppersregeling moet komen.


'De Kamer wil met de regeling het verbod op het houden van nertsen opeens met drie jaar naar voren halen', zegt Pijnenburg. 'Dan moet er een goede regeling komen, zodat nertsenhouders ook de kans krijgen om een nieuwe toekomst op te bouwen.'

De LTO-vakgroepvoorzitter wil vooral dat hierbij rekening wordt gehouden met investeringen die zijn gedaan. 'Er is in het verleden voor een verbod in 2024 gekozen, zodat nertsenhouders nog tien jaar de tijd hadden om investeringen in hun bedrijf terug te verdienen. Dat zal nu dan ook moeten worden gecompenseerd.'


Recept voor goede regeling

Volgens de vakgroepvoorzitter moet een goede regeling bestaan uit een deel vermogensschade en een deel inkomensschade. Hij hoopt eveneens dat de regeling niet te lang op zich laat wachten, zodat de nertsenhouders snel duidelijkheid krijgen. 'De termijn van een week lijkt snel, maar ik verwacht dat het ministerie al voorbereidend werk heeft gedaan.'

Deze week werd ook bekend dat op twee nieuwe nertsenbedrijven corona is vastgesteld onder de dieren. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek van Wageningen Bioveterinary Research.


De besmetting is aan het licht gekomen door de wettelijke verplichting om kadavers van nertsen te laten onderzoeken op het virus SARS-CoV-2 dat corona veroorzaakt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de bedrijven deze week geruimd. De nertsenbedrijven bevinden zich in de Brabantse gemeente Gemert-Bakel.

In totaal zijn er nu zeventien nertsenbedrijven geruimd vanwege de aanwezigheid van het coronavirus. Ook in Denemarken en Spanje is corona op nertsenbedrijven aangetroffen.

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer