Noord-Holland blijft bij hoger eigen risico faunaschade

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland houden vast aan een verhoogd eigen risico bij faunaschade. In een reactie op Statenvragen door het CDA zegt het provinciebestuur dat de verhoging een stimulans is voor ondernemers om het wild beter te verjagen. Volgens LTO Noord breekt de provincie daarmee haar belofte.

Noord%2DHolland+blijft+bij+hoger+eigen+risico+faunaschade
© Nieuwe Oogst

CDA-Statenlid Willemien Koning stelde vragen naar aanleiding van een eerdere gerechtelijke uitspraak In Friesland, die het hoger eigen risico afkeurde. Ze is teleurgesteld in de reactie van GS. 'De agrarische sector heeft al die jaren netjes uitvoering gegeven aan het Ganzenakkoord, maar krijgt nu de rekening gepresenteerd voor de gevolgen van de groeiende populatie. Dat is onacceptabel.'

Volgens provinciaal faunabestuurder Albert Hooijer van LTO Noord ontbreekt het op het provinciehuis aan voldoende praktische kennis. 'Het Ganzenakkoord is opgebouwd uit een reeks maatregelen die nauw met elkaar zijn verbonden. Als er daar één tussenuit wordt getrokken, stort alles in.'


Vergoedingen

Niels Zuurbier, collegabestuurder voor de vollegrondsgroente, vindt dat de provincie de agrarische ondernemers in Noord-Holland met die opstelling schoffeert. 'Alsof we zitten te wachten op vergoedingen. Ondernemers doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de ganzen hun gewassen niet aanvreten.'

Er zijn veel te veel ganzen en de strikte regels om in te grijpen, maken het onbegonnen werk, meent Zuurbier. 'Ook wordt voorbijgegaan aan de risico's die de groeiende ganzenpopulatie met zich meebrengt door uitwerpselen op de gewassen en de schadelijke effecten voor de biodiversiteit, omdat ze alles kaal vreten.'


Onderhandelingen op scherp

Al eerder maakte de Faunabeheereenheid Noord-Holland kenbaar dat een 20 procentmaatregel een negatief effect heeft op het tot stand komen van een breed gedragen ganzenbeheerplan. De houding van de provincie zet de onderhandelingen over een nieuw Ganzenakkoord verder op scherp.

Het bestaande akkoord werd in 2019 met een jaar verlengd, omdat er geen overeenstemming kon worden bereikt over een andere aanpak. Koning: 'We moeten ons houden aan de belofte dat de schade sowieso wordt vergoed, totdat de ganzenstand is teruggebracht tot het niveau van 2005. Daar zitten we nog steeds ver boven.'

De provinciale toezegging om voor schade op percelen langs ganzenrustgebieden geen hoger eigen risico te hanteren, richt volgens Hooijer weinig uit. 'De druk op percelen rondom neemt alleen maar toe, net als de schade.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer