ZLTO+eist+rectificatie+ganzenuitspraak+Zeeuwse+gedeputeerde
Nieuws
© Han Reindsen

ZLTO eist rectificatie ganzenuitspraak Zeeuwse gedeputeerde

ZLTO eist een rectificatie van de uitspraak van de Zeeuwse gedeputeerde Anita Pijpelink (PvdA) dat boeren ganzenschade zouden melden om eraan te verdienen.

Pijpelink deed de uitspraak naar aanleiding van een landelijk rapport dat adviseert de huidige schadevergoedingsregeling te hervormen. Boeren zouden te weinig worden geprikkeld om schade te voorkomen, terwijl de rekening maar blijft oplopen. Tijdens de Provinciale Statenvergadering van vorige week kreeg de gedeputeerde van verschillende partijen de wind van voren.

Volgens Pijpelink hebben Provinciale Staten haar brief over de ganzenkwestie verkeerd geïnterpreteerd. Daarin heeft zij op geen enkele manier willen suggereren dat boeren te weinig doen, zoals een aantal partijen suggereerden. Zij gaf aan dat het systeem niet deugt, omdat er te weinig positieve prikkels in zitten om schade te voorkomen en omdat het ingewikkeld is om schade te bewijzen.

Met stomheid geslagen

Ondanks de nuancering van haar uitspraak was ZLTO-bestuurder Hendrik-Jan ten Cate met stomheid geslagen en eist hij een rectificatie van de gedeputeerde. 'De hoge kosten van vergoedingen zijn het gevolg van eigen beleid. Als dat faalt, moet ze de regels aanpassen en niet de boeren de schuld geven.'

Ten Cate licht toe: 'Van 1 november tot 1 mei mag er geen afschot van brandganzen plaatsvinden. Boeren mogen de dieren dan alleen verjagen. Aantoonbare schade aan percelen en gewassen die ze gedurende dit tijdvak oplopen, krijgen ze vergoed. Doordat de periode dat er niet gejaagd mag worden zo lang is, neemt de ganzenpopulatie in Zeeland al jaren toe en stijgen de kosten van de vergoedingen.'

95 procent vergoed

De schade die brandganzen veroorzaken, is in vier jaar tijd bijna verdubbeld. Boeren krijgen 95 procent van de aantoonbare schade vergoed. Een adviesraad van de gezamenlijke provincies stelt op basis van de conclusies in het landelijke rapport voor een drempelbedrag in te voeren.

Belachelijk, vindt Ten Cate. 'Boeren ontvangen bij voorkeur helemaal geen vergoedingen. Ze zien liever dat schade wordt voorkomen door een proactief beheerbeleid. Vrijwel niemand weet dat alle inzet die boeren doen om schade te voorkomen, nooit wordt vergoed.'

Terugkoppeling

Het steekt de bestuurder ook dat Pijpelink zonder de agrarische sector in kennis te stellen, haar uitspraak heeft gedaan. 'Wij voeren al jaren een goed faunaoverleg met alle betrokken partijen. We hadden op zijn minst een terugkoppeling verwacht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer