CDA+Noord%2DHolland+tegen+verhoging+eigen+risico+ganzenschade
Nieuws
© Gerard Vrakking Fotografie

CDA Noord-Holland tegen verhoging eigen risico ganzenschade

Provincie Noord-Holland moet het plan om het eigen risico voor boeren met ganzenschade te verhogen van tafel vegen. Deze oproep doet de Statenfractie van het CDA in Statenvragen richting provinciebestuur.

Het provinciebestuur van Noord-Holland liet vorig jaar na de coalitieonderhandelingen weten het eigen risico van 5 procent naar 20 procent op te willen schroeven. De christendemocraten vinden dat deze verhoging geen stand kan houden, nadat de rechtbank in Noord-Nederland provincie Fryslân onlangs op de vingers tikte over het eigen risico dat de provincie hanteert voor een melkveehouder.

Provincie Noord-Holland wil het eigen risico verhogen, omdat ze vindt dat ondernemers een financiële prikkel nodig hebben om schade zoveel mogelijk te voorkomen.


Dat is volgens CDA-Statenlid Willemien Koning onterecht. 'Een ondernemer kan niet meer doen om ganzenschade te voorkomen. Zij doen er nu al alles aan om te voorkomen dat ganzen schade veroorzaken aan het gewas. Ze voeren het beleid van de provincie uit met alle beperkingen die hen worden opgelegd. Ze willen wel op een andere wijze beheren, maar dat mag niet.'

Koning is daarom blij met de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland. 'Het is goed dat de rechtbank nu deze uitspraak heeft gedaan en onze zorgen voor de sector ook juridisch te onderbouwen zijn.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer