Dekkingsgraad+BPL+Pensioen+zakt+door+coronacrisis
Nieuws
© Twan Wiermans

Dekkingsgraad BPL Pensioen zakt door coronacrisis

De financiële situatie van het BPL pensioenfonds voor agrarische bedrijven is mede door de coronacrisis verslechterd. Eerder werd al besloten de pensioenpremie in 2020 en 2021 te verhogen. In 2020 worden de uitkeringen van het pensioenfonds niet verlaagd, maar het fonds sluit niet uit dat dit volgend jaar wel gebeurt.

De financiële situatie van het pensioenfonds staat al langer onder druk. Het coronavirus zorgt voor een negatieve ontwikkeling op de financiële markten, omdat gevreesd wordt voor een economische crisis. Doordat aandelen minder waard zijn geworden, worden ook de beleggingen van de pensioenfondsen, waaronder ook BPL Pensioen, minder waard.


Naast de waarde van de beleggingen is de rente een belangrijk element in de berekening van de dekkingsgraad. Doordat de rente nog steeds erg laag is en de beleggingen nu ook in waarde dalen, komt de dekkingsgraad zwaar onder druk te staan. De dekkingsgraad daalde van 88,1 procent eind februari naar 84,9 procent eind mei. De dekkingsgraad geeft aan of een fonds voldoende geld in kas heeft om aan zijn verplichtingen te voldoen. Met andere woorden: of het in staat is de pensioenen uit te keren.


Lagere pensioenen, hogere premie

Of de pensioenuitkeringen van BPL Pensioen worden verlaagd, hangt af van de beleidsdekkingsgraad (over twaalf maanden). De beleidsdekkingsgraad moet minimaal 90 procent zijn, maar de beleidsdekkingsgraad van BPL daalde van 93,0 procent eind februari naar 89,6 procent eind mei.

De werknemers- en werkgeversorganisaties hebben al eerder afgesproken dat de pensioenpremie in 2021 omhoog gaat. Zo krijgt BPL Pensioen extra geld binnen om de financiële situatie te verbeteren. De pensioenpremie gaat van 25 procent in 2020 naar 26,4 procent in 2021. In 2019 bedroeg de premie nog 21,7 procent. Meestal betaalt de werkgever het grootste deel van de pensioenpremie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  15 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer