Werknemers+opgeroepen+29+mei+werk+te+onderbreken
Nieuws
© Haijo Dodde

Werknemers opgeroepen 29 mei werk te onderbreken

De vakbonden houden op 29 mei opnieuw acties voor een beter pensioenstelsel. Ook werknemers in de land- en tuinbouw worden opgeroepen om een van de vier grote manifestaties te bezoeken.

De acties richten zich tegen het Kabinetsbeleid, maar de bonden willen ook druk zetten op de werkgeversorganisaties. De onderhandelingen in de Sociaal-Economische Raad over een breed gedragen pensioenakkoord mislukten vorig jaar. De vakbonden lieten toen al weten dat in 2019 collectieve acties, waaronder werkonderbrekingen en stakingsacties, zouden volgen als niet alsnog aan hun wensen tegemoet zou worden gekomen.

Op 18 maart vond al een landelijke actiedag plaats. Sindsdien is er geen voortgang geboekt in de gesprekken tussen kabinet en werkgevers- en werknemersorganisaties. Voor de vakbonden is dat reden om op 29 mei vier manifestaties te organiseren in Groningen, Arnhem, Eindhoven en Den Haag. De leden zijn opgeroepen om daar van 11 tot 13 uur aanwezig te zijn.

Treinkaartje

Deelnemers krijgen van de bonden een gratis treinkaartje aangeboden. Inmiddels hebben de werkgeversorganisaties, waaronder LTO Nederland, formeel bericht ontvangen van de collectieve actie. De vakbonden melden dat werknemers op 29 mei het werk wellicht onderbreken. Ze bieden aan om zo nodig te overleggen over de veiligheid op de arbeidsplaats die tijdelijk wordt verlaten.

Eisen van de vakbonden zijn onder meer een bevriezing van de pensioengerechtigde leeftijd en het schrappen van de boete op eerder stoppen met werken. 'De snelle stijging van de AOW-leeftijd en de een-op-een koppeling aan de levensverwachting zijn onhoudbaar', staat in een brief van CNV aan LTO. De bonden willen ook een betere indexering van de pensioenopbouw.

Pensioenstelsel

LTO Nederland staat op het standpunt dat modernisering van het pensioenstelsel nodig is. De eisen van de vakbonden gaan echter te ver. Zo verzette LTO zich in de eerdere onderhandelingen over een pensioenakkoord onder meer tegen een verplichte pensioenopbouw voor zzp'ers en een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer