Landbouwpensioenen+onder+druk+door+corona
Nieuws
© Twan Wiermans

Landbouwpensioenen onder druk door corona

Het coronavirus heeft financiële consequenties voor de het pensioenfonds voor de landbouw, BPL Pensioen. De dekkingsgraad van het fonds is gedaald. BPL Pensioen zegt zich zorgen te maken.

De dekkingsgraad van vrijwel alle pensioenfondsen in Nederland is de afgelopen maand fors gedaald. De dekkingsgraad van BPL daalde van 93,3 procent eind januari naar 88,1 procent eind februari. De verwachting is dat de dekkingsgraad in maart verder is gezakt, doordat de financiële markten ook in maart zeer negatief zijn, maar daarover heeft BPL nog geen mededeling gedaan. De dekkingsgraad in december 2020 is bepalend voor eventuele maatregelen, meldt BPL.


BPL Pensioen verwacht dat een daling doorzet in de komende maanden. Nu aandelen minder waard worden, zijn de beleggingen van het pensioenfonds ook minder waard. Naast de waarde van de beleggingen is de rente een belangrijk element in de berekening van de dekkingsgraad. Doordat de rente nog steeds erg laag is en de beleggingen nu ook in waarde dalen, komt onze dekkingsgraad zwaar onder druk te staan, zegt het pensioenfonds.

Werkgevers en pensioenopbouw

Werkgevers die door de coronacrisis in financiële problemen komen en de pensioenen van hun medewerkers niet kunnen betalen, kunnen bij BPL aankloppen om samen een oplossing te zoeken.

Als een werkgever werktijdverkorting of de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) voor een of meerdere van zijn of haar werknemers toegekend krijgt, heeft dat geen gevolgen voor de pensioenopbouw. De werkgever krijgt een 'vergoeding' voor het feit dat de werknemers in dienst blijven. De loondoorbetaling aan werknemers wijzigt niet. Ook de pensioenopbouw van werknemers verandert niet.

Wie al een pensioen heeft via BPL, hoeft zich nog geen zorgen te maken. De uitbetaling gaat automatisch en is niet in gevaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer