Dekkingsraad+pensioenfonds+naar+dieptepunt
Nieuws
© Pixabay.com

Dekkingsraad pensioenfonds naar dieptepunt

De dekkingsgraad van het Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw (BPL) is gedaald tot 89,3 procent. De dekkingsgraad is daarmee te laag laag, stelt BPL en dat heeft gevolgen voor de huidige pensioenen en de pensioenopbouw van de deelnemers.

BPL heeft de werknemers- en werkgeversorganisaties gevraagd te onderhandelen over een hogere premie en/of een lagere pensioenopbouw. Het pensioenfonds houd er rekening mee dat een verlaging van de pensioenen niet langer kan worden uitgesteld.
Het pensioenfonds spreekt van een financiële situatie die zorgelijk is. ' Daar kunnen we onze ogen niet voor sluiten. We moeten maatregelen nemen', stelt de organisatie in een schriftelijke reactie.

De dekkingsgraad geeft aan hoe financieel gezond het fonds is. Over de afgelopen twaalf maanden was de gemiddelde dekkingsgraad 95,8 procent. De dekkingsgraad is sinds 2015 te laag. Daarom moest BPL van De Nederlandsche Bank een herstelplan opstellen.

In dat herstelplan is beschreven op welke manier de organisatie ervoor gaat zorgen dat de dekkingsgraad binnen 10 jaar weer hoog genoeg is om de pensioenen te verhogen. Dit is bij een dekkingsgraad van ongeveer 123 procent. Dat betekent dat onze dekkingsgraad eind 2019 minimaal 97 procent moet zijn. Eind 2020 moet onze dekkingsgraad minimaal 104,3 procent zijn.

Maatregelen

Om de dekkingsgraad te verhogen kan het pensioenfonds drie maatregelen nemen: een hogere premie vragen van de werknemers bij de opbouw van het pensioen; een lager pensioen opbouwen met dezelfde inleg of de bestaande pensioenen verlagen.

Voor het berekenen van de dekkingsgraad wordt een formule gebruikt. Daarbij wordt gekeken naar verplichtingen (de pensioenen die nu en in de toekomst moeten worden betaald), het vermogen (bezittingen) én de rekenrente. Die rekenrente wordt door De Nederlandsche Bank bepaald.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer