Rechtszaak tegen overheid om geuroverlast stallen

Een groep burgers daagt de Nederlandse staat voor de rechter vanwege geuroverlast die zij ondervinden door de aanwezigheid van varkens- en pluimveestallen. Volgens deze burgers handelt de overheid onrechtmatig door het grondrecht van 'ongestoord woongenot' onvoldoende te beschermen bij de vergunningverlening.

Rechtszaak+tegen+overheid+om+geuroverlast+stallen
© Twan Wiermans

Bij de rechtszaak is het Brabants Burgerplatform betrokken. 'Dat het in Brabant stinkt, is bekend', staat in een persverklaring. 'En het stinkt niet alleen in Brabant, maar ook in Noord-Limburg en andere delen van Nederland. Overal waar varkens- en pluimveestallen als paddenstoelen uit de grond geschoten zijn. Ongeacht of daar nu al mensen woonden of niet. Voor die burgers voelt dit als een onrecht.'

Meerdere zaken over geuroverlast liepen tot nu toe op niks uit bij de Raad van State, de hoogste rechtbank die een uitspraak kan doen over een geschil tussen burger en overheid. Door nu naar de burgerlijke rechter te stappen, verwachten de partijen meer succes te hebben. De Raad van State controleert alleen of de overheid volgens de regels heeft gehandeld. In de wet is de normering voor stank vastgelegd.

Volgens de groep burgers worden er voor veehouders in de wet echter uitzonderingen gemaakt en krijgen veehouders hierdoor overmatige bescherming. Zij noemen de 'flexibele wetgeving voor veehouders' discriminerend voor omwonenden. Onder meer het feit dat er onderscheid wordt gemaakt tussen een concentratiegebied en een niet-concentratiegebied noemt de groep discriminatie.


Optelsom van stank

De groep burgers vindt verder dat er in de wetgeving geen rekening wordt gehouden met cumulatie. Dat is de optelsom van alle stank uit een gebied bij elkaar. 'Want de stank die een bedrijf produceert, wordt per bedrijf vergund. Of er in een leefomgeving al meer stank is van andere bedrijven, wordt daarbij niet meegerekend. Zelfs niet in ernstig overbelaste situaties.'

Volgens de groep burgers schendt de staat artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, de artikelen 21 en 22 van de Grondwet en de maatschappelijke zorgvuldigheidsnorm van artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. De artikelen hebben betrekking op het ongestoord woongenot.

De burgers worden juridisch bijgestaan door advocaat Nout Verbeek uit Groningen. De rechter in Den Haag zal zich over de zaak buigen. De staat heeft inmiddels de dagvaarding ontvangen. De groep denkt kans te maken en wijst naar de Urgenda-zaak, waar de overheid ook in het ongelijk werd gesteld. De overheid moest meer doen om klimaatverandering tegen te gaan en zo burgers te beschermen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer