Geur objectief meten in praktijk nog niet goed mogelijk

Geuremissies reguleren kan alleen als de overheid objectief kan meten en monitoren. Maar dat is praktisch gezien nog niet goed mogelijk, zegt Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Geur+objectief+meten+in+praktijk+nog+niet+goed+mogelijk
© Anita vermeer

Van Veldhoven reageert op een adviesrapport van de Commissie geurhinder veehouderijen, opgesteld onder leiding van voormalig Tweede Kamerlid voor de CDA Pieter Jan Biesheuvel. Dit rapport is dinsdag 23 april met enkele maanden vertraging gepubliceerd.

Het werd opgesteld vanwege de luchtwasserproblematiek die vorig jaar zomer ontstond. Uit metingen van Wageningen Livestock Research bleek toen dat de inzet van combi-luchtwassers in de praktijk minder geurreductie oplevert dan aanvankelijk werd aangenomen. Daarop stelde staatssecretaris Van Veldhoven de geurreductiepercentages van combi-luchtwassers in de regelgeving naar beneden bij. Dit besluit plaatste honderden veehouderijen voor vergunningenproblematiek.

Nieuw onderzoek Wageningen

Om uit de impasse te geraken zet staatssecretaris Van Veldhoven in op fundamenteel en technisch onderzoek naar het meten van geur, zoals het ontwikkelen van sensoren. Toen de luchtwasserproblematiek in de zomer van vorig jaar aan het licht kwam, is direct opdracht verleend aan Wageningen Livestock Research om onderzoek te doen naar de manier waarop het rendement van combi-luchtwassers kan worden gemeten.
Dit onderzoek zal naar verwachting eind dit jaar opgeleverd worden.

Daarnaast treedt eind dit jaar de proefstalregeling in werking die de mogelijkheid biedt om nieuwe innovatieve technieken kansen te geven, verwacht de staatssecretaris. De Commissie geurhinder veehouderij vraagt ook aandacht voor geurhinder van meerdere veehouderijen bij elkaar opgeteld op één geurgevoelig object en voor andere bronnen van geurhinder op veehouderijterreinen, zoals mestopslag.

Mogelijk lokaal ingrijpen

Van Veldhoven gaat met decentrale overheden en sectorpartijen in gesprek over mogelijk ingrijpen in bestaande situaties door bevoegd gezag. Deze mogelijkheden zijn echter beperkt vanwege dehuidige bescherming van bestaande rechten van veehouderijen.

Uiteraard is het van belang dat bestaande regels en voorschriften goed wordt gehandhaafd, zegt de staatssecretaris. Ze rekent erop dat de warme sanering in de varkenshouderij dit jaar ook verlichting van geuroverlast zal geven voor omwonenden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer