Gemeente Haaren komt boeren tegemoet

Gemeente Haaren is agrarische ondernemers tegemoetgekomen die via ZLTO bezwaar hadden gemaakt tegen de aangescherpte geurverordening. De norm wordt verlaagd.

Gemeente+Haaren+komt+boeren+tegemoet
© Nieuwe Oogst

Vorige week legde het college van burgemeester en wethouders zijn voorstel tot aanscherping van de geurverordening voor aan de gemeenteraad. Voor het buitengebied wordt de norm verlaagd van veertien naar tien geureenheden per kubieke meter. Dat is conform de normen van de provincie.

Om de ondernemers tegemoet te komen, heeft het Haarense college een uitzondering op de nieuwe regels gemaakt voor gebieden waar boomteelt en agrarische ontwikkeling geconcentreerd zijn. Hier blijven de normen uit de huidige verordening gehandhaafd.

Norm

Dit betekent dat de norm van veertien eenheden per kubieke meter blijft gehandhaafd, waar de provincie tien eenheden per kubieke meter aanbeveelt. De meeste agrarische ondernemers zijn in dit gebied geconcentreerd.

Hoewel de GGD een strengere norm adviseert, handhaaft de gemeente voor de bebouwde kom de maximaal toelaatbare geurnorm, dezelfde als die in 2010. Volgens het college zijn in de woonkernen geen gevallen van geurhinder en zullen bedrijven rondom de kernen in de toekomst toch al afbouwen waardoor er minder geuroverlast zal voorkomen.

Vertrouwen

ZLTO-afdeling De Leye is blij met het vertrouwen dat ze heeft gekregen van de gemeenteraad voor het behoud van ontwikkelruimte. 'Uit bewonersavonden bleek dat de meeste mensen voor het behoud van ontwikkelingsperspectief voor agrarische ondernemers in de gemeente zijn', zegt bestuurder Rud van Herk. 'Ze zijn bang dat er anders geen boer meer overblijft.'

Alleen bewoners van buurtschap Noenes vinden de aangescherpte regels in de nieuwe geurverordening niet ver genoeg gaan. Zij eisten een norm van zes eenheden per kubieke meter, maar ze vonden geen steun voor hun standpunten in het gemeentebestuur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer