Rechter buigt zich over geuruitstoot mestvergister Wijster

De initiatiefnemers van een nieuwe grootschalige mestvergister in Wijster zijn naar de bestuursrechter gestapt. Ze vinden dat provincie Drenthe hen te strenge eisen oplegt op het gebied van geuruitstoot.

Rechter+buigt+zich+over+geuruitstoot+mestvergister+Wijster
© Twan Wiermans

De bouw- en milieuvergunning zijn al afgegeven en van de 140.000 ton jaarlijks te verwerken mest is inmiddels 120.000 ton gecontracteerd. Als alles volgens plan, verloopt worden dit jaar nog de eerste pluimvee- en varkensmest omgezet in biogas.

Provincie Drenthe wil zeker weten dat de installatie niet leidt tot onaanvaardbare stankoverlast en eist bijvoorbeeld daarom nu een minimaal rendement van de biofilters die worden geïnstalleerd. Rika Greenpark, het bedrijf achter de vergister, stelt dat alles er op gericht is om geur zo veel mogelijk te reduceren en vindt de rendementseisen van de provincie overbodig en praktisch niet uitvoerbaar.

Overlast

Rika Greenpark stapte onlangs naar de bestuursrechter. Volgens het bedrijf voldoet de nog te bouwen installatie aan de algemeen geldende eisen, is alles er op gericht om geuroverlast zo veel mogelijk te beperken en is het moeilijk vast te stellen waar een bepaalde geur precies vandaan komt.

De voorwaarden van provincie Drenthe lijken te zijn ingegeven door alle verwikkelingen rond het bedrijf Noblesse, de verwerker van pluimveeslachtafval op hetzelfde bedrijventerrein. Dat bedrijf werd de afgelopen jaren verschillende malen teruggefloten juist vanwege de soms overmatige geuroverlast voor de omgeving. De provincie erkent ook sindsdien extra op haar hoede te zijn. De bestuursrechter doet naar verwachting eind februari uitspraak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer