Beste cherrytomaten met kunstmatige intelligentie

Vijf teams hebben in een challenge met de inzet van kunstmatige intelligentie een betere teelt van cherrytomaten weten te bereiken dan bij een traditionele teeltmethode.

Beste+cherrytomaten+met+kunstmatige+intelligentie
© Han Reindsen

Het team van Automatoes, een samenwerkingsverband van de TU Delft, Van der Hoeven Horticultural Projects, Keygene en Hoogendoorn Growth Management, heeft de tweede Autonomous Greenhouse Challenge 2020 gewonnen. In deze door Wageningen University & Research (WUR) en internetbedrijf Tencent georganiseerde wedstrijd werden vijf teams uitgedaagd om met behulp van kunstmatige intelligentie cherrytomaatjes op afstand in een kas te telen.

Tijdens de challenge wisten alle teams met behulp van artificial intelligence (AI) een beter netto-eindresultaat in een cherrytomatenteelt te bereiken dan een referentieteam van telers die op de traditionele manier teelden. Dit werd maandag bekendgemaakt tijdens een publiek webinar met 560 deelnemers vanuit de hele wereld, georganiseerd door Greentech.


Axiany

In de afgelopen zes maanden hebben vijf internationale teams cherrytomaten van het ras Axiany op afstand geteeld met behulp van zelf ontwikkelde AI-algoritmes. In de wedstrijd hebben zij het vooral tegen elkaar opgenomen. In een referentiekas werd het gewas geteeld door een groep Nederlandse telers.

De telers mochten wel in hun kascompartiment komen, tenminste tot de coronacrisis uitbrak. Daarna vond veel communicatie plaats met een van de voor het kascompartiment verantwoordelijke telers van de WUR.


Besturing op afstand

Op 16 december 2019 werden de jonge tomatenplanten per team in eigen hightech kascompartiment van 96 vierkante meter geplant. Enkele dagen later werd de besturing van kas en gewas op afstand overgenomen door de teams vanuit hun eigen land.

Elk kascompartiment was uitgerust met dezelfde installaties. Teams voegden verschillende eigen sensoren toe om het tomatengewas te monitoren. Op 29 mei zijn de laatste tomaten geoogst en werden alle data geanalyseerd.


Kwaliteit

Het team van Automatoes besloot te focussen op het bereiken van de hoogst mogelijke kwaliteit van de tomaten om zo de best mogelijke prijs te realiseren, evenals op maximalisatie van de fotosynthese. Het team won op alle drie de onderdelen van de Challenge: nettoresultaat, duurzaamheid en artificial intelligence-strategie.

In het winnende team van Automatoes zitten consultants, data scientists, engineers, onderzoekers en studenten van TU Delft, Van der Hoeven Horticultural Projects, KeyGene en Hoogendoorn Growth Management.

De Autonomous Greenhouse Challenge werd mede mogelijk gemaakt door Grodan, Axia Seeds, LetsGrow.com, Heliospectra en KPN.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer