Belgische groentetelers steken miljoenen in proefstation

Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) in het Belgische Sint-Katelijne-Waver gaat fors uitbreiden. Telers brachten gezamenlijk 3,8 miljoen euro bij elkaar voor de bouw van een nieuwe serre, machineloods en nieuwe technologie voor water en energie.

Belgische+groentetelers+steken+miljoenen+in+proefstation
© Nieuwe Oogst

De uitbreiding omvat een totale investering van 7,6 miljoen euro via verschillende partners. De Vlaamse Overheid brengt 3 miljoen euro in, provincie Antwerpen 800.000 euro en de telers zelf 3,8 miljoen euro via veiling BelOrta.

Er zal een waaier aan nieuwe technieken onder de loep genomen worden: helder glas, al dan niet in combinatie met diffuse schermen, verschillende soorten diffuus glas voor sla, tomaat en paprika en belichtingsonderzoek met onder meer verschillende types led in tomaat hogedraadteelt, komkommer en sla hydroteelt.

Waterbassin

De nieuwbouwplannen omvatten ook een nieuw waterbassin dat wordt voorzien van drijvende zonnepanelen en een modulerende WKK-installatie van 1MW. Die wordt aangesloten op het warmte- en elektriciteitsnet van PSKW en het openbare elektriciteitsnet.

Met de eerste boring voor de funderingspalen gaf minister Koen Van den heuvel van het ministerie van Natuur, Omgeving en Landbouw afgelopen week officieel het startschot van de uitbreidingswerken. PSKW is een Vlaamse onderzoekinstelling gericht op onderzoek, ontwikkeling en innovatie van de groentesector. Het is een niet-gouvernementele organisatie en vereniging zonder winstoogmerk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer