Van Nature boekt winst ondanks hitte en overschot

Telersvereniging Van Nature boekte vorig jaar bijna een half miljoen euro winst, in weerwil van moeilijke marktomstandigheden bij tomaat, aubergine en paprika.

Van+Nature+boekt+winst+ondanks+hitte+en+overschot
© Ruud Ploeg

Met name de tomatenteelt had het moeilijk in 2018, zo meldt Van Nature in haar relatiemagazine MEER. Bij de start van het seizoen hadden de telers veel last van forse productieaantallen in Spanje en lagere productie in Nederland. Dit laatste werd mede veroorzaakt door gebrek aan daglicht en leidde tot lagere prijzen in vergelijking met 2017.

De rest van het tomatenseizoen heeft dit niet meer goed kunnen maken, ziet de telersvereniging in haar cijfers terug. Ook bij aubergines en paprika’s was de markt niet mals. Overschot veroorzaakte prijsdruk in de handel. Hierdoor lagen de prijzen ook daar lager dan in het voorgaande jaar.

Boost

Het extreme weer in de zomer gaf weliswaar problemen, maar de warmte wist andere productgroepen juist een boost te geven. De komkommerteelt kende in de tweede helft van 2018 een uitstekend seizoen met veel vraag vanuit de consument.

Hetzelfde gold voor de afzet van spruiten; veel vraag bij een goede productkwaliteit. Het prijsniveau van deze groente lag wel wat lager in vergelijking met het uitstekende jaar 2017.

Winstuitkering

De telersvereniging wist vorig jaar bijna dezelfde omzet te realiseren als in 2017. Deze bedroeg zo'n 350 miljoen euro. Van Nature sloot de boeken met een winst van bijna een half miljoen euro (461.766 euro) na belastingen.

Hiervan is 15.000 euro toegevoegd aan de algemene reserves. De overige winst werd uitgekeerd aan de leden. Het eigen vermogen van de club is iets toegenomen tot 1,5 miljoen euro.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer