Glastuinders+hadden+juist+vertrouwen+in+toekomst
Nieuws
© Han Reindsen

Glastuinders hadden juist vertrouwen in toekomst

Voor het coronavirus hadden veel glastuinbouwbedrijven intenties om uit te breiden. Dit blijkt uit een enquête van AgriDirect in november vorig jaar.

De tuinbouw wordt hard geraakt door de coronacrisis. Voor deze periode hadden glastuinders veel vertrouwen in de toekomst: 28 procent van de glastuinders had de intentie om in de toekomst het bedrijf uit te breiden, te optimaliseren of te laten opvolgen. Slechts een op de tien gaf aan juist te willen stoppen of langzaam af te bouwen.

Dit blijkt uit resultaten van de jaarlijkse data-actualisatie van AgriDirect waarbij eind vorig jaar ruim 1.500 Nederlandse glastuinbouwbedrijven informatie hebben gedeeld over bedrijfsactiviteiten, toekomst- en investeringsplannen.

Intenties

Voor de coronacrisis had 35,8 procent van de potplantentelers uitbreidingsintenties. Gevolgd door eenjarige plantentelers (31 procent), glasgroentetelers (30 procent), snijbloemen- en vasteplantentelers (beide 25 procent). Telers met opkweekmateriaal hadden met 21 procent de minste plannen.

Volgens onderzoek van Wageningen University & Research lag het vertrouwen van glastuinders in hun bedrijf het laatste kwartaal in 2019 hoger ten opzichte van andere sectoren. De glastuinbouw was op dat moment, op de opengrondstuinbouw na, de sector met het meeste vertrouwen in hun onderneming.

Forse schade

LTO Nederland constateert dat nu vooral in de tuinbouw – meer specifiek in de glastuinbouw, sierteelt en boomkwekerij – een ernstige uitval van de vraag aan de orde is. Alleen al voor de glastuinbouw zou de schade 2 miljard euro bedragen.


Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer