Vijf vragen over aanpassing coöperatiestructuur DOOR

Coöperatie DOOR past de organisatiestructuur aan en wordt een coöperatie op aandelen. Het vergroot de betrokkenheid van de leden, die de coöperatie zo meer als een verlengstuk van hun eigen bedrijf gaan zien, is de verwachting.

Vijf+vragen+over+aanpassing+co%C3%B6peratiestructuur+DOOR
© Han Reindsen

Wat doet Coöperatie DOOR?

DOOR is een coöperatie van ongeveer veertig vruchtgroentetelers die gezamenlijk op een glasareaal van zo'n 600 hectare tomaten, paprika's, aubergines en komkommers produceren. De coöperatie heeft vijf merken: Green Diamonds, Paprico, Prominent, Purple Pride en SweetPoint.

De focus van DOOR ligt op innovatie en verkoop en marketing. Verder ondersteunt de organisatie in Maasdijk de leden op terreinen als verpakking, voedselveiligheid en verduurzaming.

Waarom verandert de coöperatie de structuur?

DOOR wil met deze stap het gezamenlijk belang van de coöperatie benadrukken. De samenwerking van de leden wordt hechter als ze ook samen een bedrijf hebben waar ze aandeelhouder van zijn, is de redenatie. Het vergroot de betrokkenheid en de coöperatie wordt meer een verlengstuk van het eigen bedrijf. Zoals DOOR het verwoordt: 'We gaan van samen werken naar samen ondernemen.'

De beslissing om over te gaan naar een coöperatie op aandelen, is samen met de leden in november genomen en krijgt nu zijn beslag.

Hoe gaat de verandering te werk?

DOOR gaat aandelen uitgeven. Het vermogen dat door de leden de afgelopen jaren is opgebouwd, wordt op naam gesteld en de leden storten zo'n 1.000 euro per hectare. De vermogensrechten zijn intern verhandelbaar.

Wat is het voordeel voor de telers?

De coöperatie op aandelen heeft een pluspunt ten opzichte van de traditionele coöperatie. Telers hebben in plaats van vermogen in de dode hand aandelen die banken kunnen meewegen bij financieringsaanvragen. Dit maakt uitbreiding van het bedrijf bijvoorbeeld eenvoudiger.

Leden die stoppen, kunnen hun aandelen verkopen of, als dat de voorkeur heeft, ze behouden en op die manier betrokken blijven bij de coöperatie.

Wat voor baat heeft de coöperatie erbij?

De intensere band van de telers met de coöperatie zorgt voor stabiliteit van het ledenareaal in de toekomst. Dat is voor de coöperatie belangrijk voor het nemen van beslissingen voor de lange termijn. DOOR ziet zijn vermogen groeien door de storting van de leden, waardoor het eerder kan investeren. De coöperatie overweegt het opzetten van een teeltbedrijf in het buitenland.

Daarnaast verwacht de coöperatie aantrekkelijker te worden voor nieuwkomers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer