NVWA haalt tomatenzaad met ToBRFV uit handel

Het in de sector gevreesde tomatenvirus ToBRFV is inmiddels ook aangetroffen op tomatenzaad en uit de handel gehaald door Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

NVWA+haalt+tomatenzaad+met+ToBRFV+uit+handel
© Haijo Dodde

Planten uit zaad dat niet vrij is bevonden van het Tomato Brown Rugose Fruit virus (ToBRFV) mogen niet meer worden geleverd aan tomatentelers. De gevolgen hiervan zijn nog ongewis.

Dit meldt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brief aan de Tweede kamer over de laatste stand van zaken rondom de vondst van het virus in de tomatenteelt.

Teruggroep

Het besmette zaad is door de NVWA uit de handel genomen, laat Schouten weten. Ook moet het geleverde zaad dat nog niet is gebruikt worden teruggeroepen en de NVWA geïnformeerd worden aan welke kwekers er zaad is geleverd.

'Ook moet het geleverde zaad dat nog niet is gebruikt worden teruggeroepen en de NVWA geïnformeerd worden aan welke kwekers er zaad is geleverd'

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)

De NVWA voert verdere inspecties uit bij betrokken tomatenplantenkwekers. De gevolgen voor de sector zijn op dit moment nog niet precies te overzien, stelt LNV.


Analyse

Deze nieuwe ontwikkelingen worden op dit moment grondig geanalyseerd door de NVWA, in nauw contact met de sector. De Europese Commissie en de andere lidstaten zullen worden geïnformeerd.

Schouten zegt in de Kamerbrief nogmaals te willen benadrukken dat ToBRFV niet gevaarlijk is voor mensen of dieren. Wel kan het virus ingrijpende gevolgen hebben voor de zaadproducenten, plantenkwekers of telers van tomaten- en paprikavruchten.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer