Elke+varkenshouder+voelt+pijn+van+coronacrisis
Nieuws
© Twan Wiermans

Elke varkenshouder voelt pijn van coronacrisis

De vestiging van Vion in Groenlo is weer open. Die van Van Rooi Meat in Helmond blijft dicht tot half juni. Bij de slachterijen is de capaciteit beperkt door de maatregelen die zij troffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Elke varkenshouder ervaart de gevolgen.

Slachterijen schuiven op dit moment continu met hun planningen. Vleesvarkens blijven langer liggen op het bedrijf, waardoor in de voorliggende schakels van de keten de dieren ook minder vlot kunnen worden doorgeschoven. 'Het ritme raakt verstoord en iedere varkenshouder ondervindt dat', merkt Jan Vernooij van Varkenshandel De Heer.

Van paniek onder varkenshouders is absoluut geen sprake, zegt Vernooij. 'Maar dit moet niet nog twee weken duren en er mag ook niet nog een slachterij dichtgaan.' Daar hebben varkenshouders wel serieus zorg over. Wat gebeurt er wanneer bijvoorbeeld de vestiging van Vion in Boxtel alsnog wordt gesloten?


Samen oplossen

'Slachterijen lijken het goed met elkaar op te pakken. Dat valt mij niet tegen', zegt varkenshouder en ZLTO-bestuurder Mario Berkers. 'We moeten het met elkaar oplossen. Uiteindelijk gaat het erom dat de keten blijft draaien. Dat is in het belang van iedereen', reageert een woordvoerder van Vion.

De varkens van Berkers werden geslacht bij Van Rooi Meat in Helmond waar op zijn vroegst half juni weer wordt geslacht. Varkenshouders kunnen, geeft Berkers aan, hun dieren prima een periode van veertien dagen opvangen zonder dat het dierenwelzijn in het geding komt. 'Maar veel langer moet dat ook niet duren.'


Twee weken later slachten kost een varkenshouder al gauw 10 tot 20 euro per varken extra aan onder andere voer en mestafzet. 'De gewichtskortingen heb ik dan nog niet meegerekend.' De verwachting is dat de varkens doorgroeien naar een 110 kilo geslacht gewicht.

De echte pijn zit 'm volgens Berkers in de naweeën. Wanneer Van Rooi Meat (70.000 slachtingen per week) weer operationeel is, duurt het zeker tot wel twee maanden voor de prop die is ontstaan, is weggewerkt en de productie op varkenshouderijen weer enigszins normaliseert.


Krapper aanbod

Nederlandse slachterijen slachtten de afgelopen weken gemiddeld 10 tot 15 procent minder varkens dan in dezelfde periode in 2019. Dat komt door de kleinere slachtcapaciteit, maar het aanbod is ook krap.

Onlinepigtrade spreekt van een 'algehele schaarste' en slachtgewichten die op dit moment zo'n 4 kilo lager liggen dan een week of zes geleden.

Weer

 • Vrijdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
Meer weer