Corona zet fruitsector op scherp

Ook fruitteeltbedrijven en bedrijven die actief zijn in de afzet van fruit worden vanwege de toezicht op en handhaving van coronamaatregelen extra gecontroleerd. Dat bleek deze week in twee afzonderlijke gevallen.

Corona+zet+fruitsector+op+scherp
© Pixabay
De GGD Gelderland-Zuid testte preventief 240 medewerkers van twee afzetorganisaties in de Betuwe op verschijnselen van corona. En ook werd bij een fruitteler in Zaltbommel een corona-inspectie uitgevoerd door de Inspectie SZW en de politie. Op dit bedrijf werd proces-verbaal opgemaakt vanwege het onveilige vervoer van werknemers.

De Betuwse afzetorganisaties betreffen de fruitveiling Fruitmasters in Geldermalsen en fruitverpakker Vogelaar-Vredehof in Enspijk. De GGD besloot tot de grootschalige coronatest nadat bekend werd dat zeker dertien medewerkers van deze fruitbedrijven een besmetting hebben opgelopen. Tot de besmette personen behoort ook een aantal arbeidsmigranten.


Kantoorruimte

Een eerste bron- en contactonderzoek wijst uit dat bij beide bedrijven de kantoorruimte een bron voor de besmettingen lijkt te zijn. Hoe dat precies kan, is nog de vraag. Wel meldt een woordvoerder van de GGD dat opmerkelijk veel medewerkers in en uit het kantoor lopen. Voor de rest houden de fruitbedrijven zich volgens de gezondheidsdienst wel goed aan de coronamaatregelen.

De medewerkers van Fruitmasters en Vogelaar-Vredehof hebben te horen gekregen dat ze wel kunnen blijven werken, maar dat ze thuis in quarantaine moeten blijven, totdat blijkt dat ze niet besmet zijn. Op korte termijn hoopt de GGD de resultaten van de coronatesten te kunnen delen met de afzetorganisaties. Afhankelijk daarvan wordt bepaald of aanvullende maatregelen nodig zijn.


Onveilig vervoer

Een melding over onveilig vervoer van personeel is de aanleiding voor de controle door de Inspectie SZW op het fruitbedrijf in Zaltbommel. De betreffende medewerkers wonen in verschillende huisjes op vakantieparken en zijn in busjes met soms meer dan acht personen naar hun werk gebracht. Op basis hiervan maakt de gemeente een proces-verbaal op tegen het uitzendbureau dat het vervoer faciliteert voor de fruitteler.


Verder heeft de inspectie bekeken of de werkgever voldoet aan de zorgplicht om coronabesmettingen tijdens het werk te voorkomen. Hiervan is geconstateerd dat er wel maatregelen genomen zijn, maar dat de naleving van de RIVM-richtlijnen extra aandacht vraagt. Zo moet er meer toezicht komen op de werkvloer en wordt van de werkgever verwacht dat hij alle maatregelen vastlegt op papier.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer