Omzet tulp piekt fors in veiling-top 15

Hoewel iedereen zich nog de dramatische beelden van massaal doorgedraaide tulpen kan herinneren, piekt de bolbloem nu stevig. Met 83 procent meer omzet en 187 procent hogere afzet in het meioverzicht van bloemenveiling FloraHolland.

Omzet+tulp+piekt+fors+in+veiling%2Dtop+15
© Vidiphoto

De oorzaak is het naar achter schuiven van het inhalen naar de kas. Dit is de vakterm voor het verlaten van de productie, laat woordvoerder Michel van Schie van FloraHolland weten. 'Pas in de kas is de temperatuur voldoende voor groei. Kwekers hebben hiermee gewacht om de productie te kunnen verlaten.' Dit verklaart de enorme piek in omzet en afzet van tulp in de maand mei.

De top 15 gewasgroepen op omzet per hoofdgroep geeft een interessant inkijkje in de huidige stand van zaken bij de grootste veiling ter wereld. Waarbij, naast de stijgende lijn in de snijbloemverkopen en het floreren van vaste planten, corona nog steeds debet is aan misère in de handel.


Prijzen bolbloemen gedaald

De prijzen van bolbloemen zijn in mei flink gedaald op de veiling, vergeleken met vorig jaar. Tulp (plek 4) bracht 36 procent minder op, ondanks de aanvoerpiek. Lelie (plek 5) zakte 11 procent en freesia (plek 9) zelfs 23 procent. Over de brede linie deden snijbloemen het een stuk minder.

Bij rozen, de onbetwiste nummer 1 in de lijst qua omzet, is de gebrekkige vervoerscapaciteit vanuit Afrika de boosdoener, duidt Van Schie. 'Behalve voor Nederlandse kwekers die hier garen bij spinden.' Er werd 28 procent minder van verkocht en de omzet daalde bijna 22 procent. 'De prijs pluste echter 9,2 procent.' Dit lukte verder alleen limonium, ofwel zeelavendel, met een prijsstijging van 8,8 procent in mei ten opzichte van 2019. De gemiddelde prijs per tak komt tot nu uit op 29 cent.


Grote terugval chrysant en gerbera

Chrysant en gerbera (plek 3 en 6) vallen op door de grote terugval in omzet, met respectievelijk 40 en 37 procent. 'Deze bloemen zijn populair in Rusland en Oost-Europa. Ook deze markt is nog niet hersteld', zegt van Schie.

Datzelfde geldt voor evenementenbloemen als de snijhortensia (plek 10) met 41 procent minder omzet en het altijd prijzige cymbidium (plek 14) dat de omzet met bijna 50 procent zag slinken. Hoewel de prijs 36 procent terugviel en het aantal verkochte stelen 21 procent, noteerde deze dure dame nog steeds 1,67 euro per tak in mei.

Tuinplanten scoorden goed door de tuinierende consumenten. In de top 15 stegen lavendel, hortensia, anjer en fuchsia flink in omzet. Overige vaste planten plusten zelfs met 45,1 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer