Flinke impact coronavirus op brouwgerst

Agrifirm betaalt voor baktarwe van oogst 2019 in de bewaarpool 182,20 euro per ton. Het was een turbulent jaar. Door het coronavirus is de bierconsumptie fors gedaald en is er weinig vraag naar brouwgerst. Dat heeft impact gehad.

Flinke+impact+coronavirus+op+brouwgerst
© Twan Wiermans

De baktarwepoolprijs is iets lager dan de 189,45 euro per ton bij de oogst van 2018. Aart den Bakker, manager afzet van Agrifirm, vindt dat je de prijs niet moet vergelijken met andere jaren. 'Elk jaar is er sprake van een andere markt. De 182,20 euro per ton is een mooie afspiegeling van de voorjaarsmarkt en dat proberen we met de bewaarpool te bereiken.'

Voor de basispool komt de baktarweprijs van oogst 2019 uit op 165,30 euro per ton. Dit is de standaardkeuze van 85 procent van de telers. Ze leveren het graan gedurende de oogstperiode bij opslag- en stortlocaties van Agrifirm.


Bewaarpool

Telers die de mogelijkheid hebben om de tarwe op te slaan, kunnen kiezen voor de bewaarpool. Deze loopt van half december tot eind mei. 'Bij de bewaarpool gaat het best om een fors volume', zegt Den Bakker.

182,20 euro per ton is een mooie afspiegeling van de voorjaarsmarkt

Aart den Bakker, manager afzet van Agrifirm

Over oogst 2019 ontvangen de leden van Agrifirm ook nog 3,50 euro per ton ledenvoordeel boven de poolprijs. De genoemde basispoolprijzen zijn inclusief een rentevergoeding van 3,10 euro per ton. De baktarwepremie bedraagt 2 euro per ton. De brouwpremie bedraagt maximaal 14 euro per ton. De voergerstprijs vormt de basis van de prijs voor brouwgerst.


Brouwgerstmarkt

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor de brouwgerstmarkt. Doordat cafés en restaurants moesten sluiten, daalde de bierconsumptie fors. Daardoor was er weinig vraag naar mout en stegen de moutvoorraden. Omdat er geen nieuwe brouwgerst werd gekocht of afgenomen, werd om ons heen de gerst op de voermarkt gedumpt.

Agrifirm kan dankzij goede ketensamenwerkingen, zij het met vertraging, wel alle verkochte brouwgerst afleveren. 'De impact van het coronavirus op de brouwgerstmarkt is best groot', zegt Den Bakker.


Voorjaar 2019 goed

In het voorjaar van 2019 leek de afzet nog goed en waren er nog brouwgerstpremies te maken. Over de kwaliteit van de brouwgerst was er geen reden tot klagen. De zomergerst was mooi van kleur en had prima eiwit.

Niet lang na de oogst daalden de premies tot bijna nul en rond de jaarwisseling waren de premiemogelijkheden helemaal weg. De voergerstprijs steeg ook nauwelijks door een groot aanbod. Al met al geen goed gerstjaar.


Warm en droog

Dat telers het seizoen 2019-2020 niet snel zullen vergeten, heeft ook te maken met de extreem warme zomer. Rondom de oogst was het warm en droog. Dat zorgde voor een prachtige oogst met weinig stemming op de graanmarkt.

Het najaar van 2019 was juist weer extreem nat, waardoor de uitzaai van wintergraan soms onmogelijk was. In het najaar klom de graanmarkt voorzichtig omhoog. Belangrijkste aanjager was de goede vraag naar Europese tarwe en de onzekerheid over de uitzaai voor de oogst 2020.


Biologische graanpool

Door de vaste afnemers en de korte keten is de biologische graanpool van Agrifirm het afgelopen roerige pooljaar goed doorgekomen. Er was veel aanbod van buitenlandse biologische granen en dit drukte de graanprijzen.

De gemiddelde poolprijs van de haver is uitgekomen op 343 euro per ton. Dat is ruim 50 euro per ton hoger dan het vijfjarige gemiddelde. Ook het resultaat van de baktarwe is uitgekomen boven het gemiddelde resultaat van de afgelopen vijf jaar. Die gemiddelde poolprijs kwam uit op 353 euro per ton.

De biologische graanpool van Agrifirm bevat 80 procent van de totale biologische graanproductie in Nederland. Het grootste deel van het gecollecteerde volume bestaat uit biologische baktarwe en haver. 'De vraag naar hoogwaardig Nederlands biologisch graan is goed. Een uitbreiding in volume is zelfs nog mogelijk zonder direct de markt te verstoren', stelt Den Bakker.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer