Personeel+slachterijen+niet+standaard+getest+op+corona
Nieuws
© Vion

Personeel slachterijen niet standaard getest op corona

Het personeel in Nederlandse slachterijen wordt niet standaard getest op het coronavirus. De ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hadden daar eerder wel om gevraagd.

'Het verzoek is inderdaad neergelegd bij de GGD's, maar zij gaan over hun eigen testbeleid', zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 'We zijn hierover nog wel in gesprek, maar nu sinds 1 juni iedereen kan worden getest, hebben de regionale GGD-organisaties het natuurlijk megadruk.'

De GGD's kiezen eerst voor een risicogerichte aanpak. Het testbeleid is niet gericht op het onderzoeken van sectoren, laat de GGD in verschillende media weten.


Plan van aanpak

De Jonge meldt in een Kamerbrief dat hij de GGD's heeft verzocht om met een plan van aanpak te komen voor het testen van zowel de medewerkers van de slachthuizen als medewerkers die inspectie- en keuringswerkzaamheden uitvoeren. 'Belangrijke aandachtspunten voor de testen zijn de specifieke productieomstandigheden (zoals koelcellen) en werk-, woon- en vervoersomstandigheden van de werknemers. Omdat het gaat om een grote beroepsgroep van bijna 25.000 personen, is de aanpak risicogericht en gefaseerd.'

Per regio zullen de slachthuizen steekproefsgewijs worden getest, schrijft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 'Vanzelfsprekend zijn ervaringen van al geteste bedrijven en signalen van de Inspectie SZW, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het bedrijf zelf belangrijke input voor de opzet en omvang van de steekproef. Bij positieve testresultaten wordt bron- en contactonderzoek ingezet.'


17 procent besmet

Medewerkers in vijf grote slachterijen en een aantal kleine familiebedrijven zijn al getest op het coronavirus. Er worden besmettingsgraden tot 17 procent gevonden bij personeel. Bron- en contactonderzoek bij arbeidsmigranten blijkt volgens De Jonge complex te zijn omdat veel medewerkers over de grens in Duitsland wonen. Er wordt daarom samengewerkt met de Duitse GGD.


Ook vanuit de vleessector is het verzoek neergelegd om stelselmatig te testen bij personeel. Het door het coronavirus geteisterde Vion riep eind mei op om alle medewerkers en ook in de rest van de sector met regelmaat preventief te testen op het coronavirus. Zo kan volgens het bedrijf worden vastgesteld wie besmet is en wie niet en hoe het virus zich ontwikkelt.


Controle bij ingang

Vion meet de lichaamstemperatuur van medewerkers nu bij binnenkomst en vraagt actief naar de gezondheid van het binnenkomend personeel. Als daar aanleiding voor is, wordt medewerkers de toegang tot de slachterij ontzegd en worden zij doorverwezen naar de testlocaties van de GGD.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 1°
  0 %
Meer weer