FNV vreest voor corona-uitbraak in pluimveeslachterijen

FNV vreest voor een uitbraak van het coronavirus in pluimveeslachterijen. In een enquête die de bond hield onder de leden in de pluimveesector, geeft bijna de helft aan geen 1,5 meter afstand te kunnen houden. Meer dan 50 procent geeft aan dat er ook geen andere beschermingsmaatregelen zijn, zoals schermen of schotten. 'We staan kont aan kont te werken', aldus een werknemer.

FNV+vreest+voor+corona%2Duitbraak+in+pluimveeslachterijen
© 123RF

FNV heeft een enquête uitgezet onder alle leden in pluimveebedrijven. De grootste respons kwam van werknemers in slachterijen. Volgens Karel de Buijzer, bestuurder bij FNV Pluimvee, zijn daar de problemen het grootst.

'Mensen werken dicht op elkaar. De werkdruk is hoog. Afstand houden is bijna niet mogelijk, blijkt uit de reacties. Maar ook schotten of schermen worden in veel bedrijven niet aangebracht, zegt meer dan 50 procent van de ondervraagden.'


Vervoer naar werk

Een ander groot probleem is het vervoer naar het werk. Bijna 60 procent geeft aan dat er nog steeds busjes vol met werknemers naar het werk komen. Soms omdat het stelletjes zijn en volgens de regels dus één huishouden vormen. Maar in de meeste gevallen gaat het om arbeidsmigranten die naar hun werk worden gebracht in een busje.

De Buijzer: 'Een werknemer vertelde ons: 'Ik heb een bus gezien waar dertien uitzendkrachten in zaten.' Het zijn volgens de ondervraagden vooral uitzendbureaus waar Polen en Roemenen werken die zich hieraan schuldig maken.


Naleving RIVM-regels

De Buijzer is geschokt dat 55 procent van de ondervraagden aangeeft dat er slecht wordt toegezien op het naleven van de RIVM-regels. 'Werknemers geven bijvoorbeeld aan dat mensen met gezondheidsklachten, zoals hoesten en keelpijn, van de werkgever verplicht moeten werken. Ik citeer een werknemer: 'Zelfs als de huisarts aangeeft dat je twee weken thuis moet blijven, negeert de werkgever dit en laat hij je alsnog verplicht werken.'

De FNV heeft brieven naar werkgevers gestuurd om hen op hun gedrag aan te spreken. De Buijzer: 'Ook de Inspectie SZW van de overheid moet nu echt zijn werk gaan doen. De woonsituatie en het vervoer van uitzendkrachten moeten echt anders.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer