Tjeerd+de+Groot+werpt+fokverbod+in+strijd+tegen+corona
Nieuws
© René Eijsink

Tjeerd de Groot werpt fokverbod in strijd tegen corona

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) wil dat de vleessector een gedeeltelijk fokverbod instelt. Dat is volgens hem nodig nu steeds meer slachthuizen besmettingshaarden van het coronavirus blijken te zijn.

Het Kamerlid stelt na de sluiting van onder meer Van Rooi Meat dat er geen reden is om aan te nemen dat de situatie beter is geregeld bij de ruim tweehonderd andere vleesverwerkingsbedrijven in ons land.


'Over twee weken staan de stallen overvol als de slachthuizen sluiten. Dan krijg je problemen met dierenwelzijn', zegt hij in Dit Is De Dag van de NOS. LTO Nederland reageert woedend op de plannen van D66.


Overvolle stallen

Een gedeeltelijk fokverbod is volgens De Groot noodzakelijk. 'Je moet voorkomen dat de stallen straks overvol staan, omdat de dieren niet geslacht kunnen worden. Je moet dus zorgen dat varkens minder snel groeien, door ze anders te voeren. En kippen kun je minder eieren laten uitbroeden.''Wat de heer De Groot doet is het probleem van slachthuizen op het bordje van de veehouderij leggen', zegt bestuurslid Dirk Bruins van LTO Nederland. 'Het is geen oplossing. Een fokverbod heeft pas over een paar maanden effect: een varken draagt drie maanden, drie weken en drie dagen.'


Slachthuizen moeten dit oplossen

Als je een fokverbod instelt, zie je de resultaten volgens Bruins pas over een langere termijn. 'Ik mag toch hopen dat de problemen morgen opgelost zijn en niet nog maanden gaan duren. De slachthuizen hebben dit op te lossen en niet de boeren.'

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer