Nieuwsanalyse%3A+Rol+arbeidsmigranten+ter+discussie
Analyse
© Twan Wiermans

Nieuwsanalyse: Rol arbeidsmigranten ter discussie

De overheid heeft deze week met de sluiting van slachterijen haar spierballen laten zien. Sollen met de arbeidsomstandigheden en corona wordt niet getolereerd. De positie van arbeidsmigranten staat nu hoog op de politieke agenda.

Het imago van de vleessector heeft deze week een enorme deuk opgelopen. 'We staan weer 10-0 achter', stelt POV-voorzitter Linda Janssen. Door het sluiten van de slachthuizen in Groenlo, Apeldoorn en Helmond en discussie over de omgang met arbeidsmigranten, ontstaat het beeld van een onbetrouwbare en onzorgvuldige sector.

Daar is van alles over te zeggen. Het resultaat is dat zowel de vleessector als de rol van goedkope arbeidsmigranten ter discussie staan. En dat straalt af op de landbouw. Ook in de plantaardige sectoren en de veehouderij werken veel arbeidsmigranten. Net als bij bol.com en in de bouw, overigens.


Omstandigheden arbeidsmigranten

Het Europees Parlement wil dat er meer aandacht komt voor de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten. De soms benarde positie van Europese seizoensarbeiders en andere arbeidsmigranten moet worden aangepakt door meer inspecties op werkplekken, stellen de Europarlementariërs vast.


De positie van seizoensarbeiders werd dinsdag besproken met Eurocommissaris Nicolas Schmit voor Werk en Sociale Rechten en Jordi Curell Gotor, het hoofd van de Europese Arbeidsautoriteit.


'Moderne slavernij'

In Duitsland wil de regering dat het slachten en verwerken van vlees per 2021 alleen met werknemers wordt gedaan die vast in dienst zijn. En in Nederland heeft de SP Kamervragen gesteld over de positie van arbeidsmigranten. 'Moderne slavernij', kopten diverse nieuwsmedia.De discussie over de inzet van arbeidsmigranten kan niet los worden gezien van de wereldwijde concurrentie op kostprijs. Met een 'race to the bottom' moeten West-Europese voedselleveranciers concurreren met de rest van de wereld.

Het vraagstuk vraagt ook om een politiek antwoord. Want de rol van de arbeidsmigrant heeft alles te maken met het vrije verkeer van goederen en personen. Een van de fundamentele vrijheden van de EU, waar zeker ook de landbouwsector veel voordeel van heeft.

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer