Vion+neemt+extra+maatregelen+om+corona+in+te+dammen
Nieuws
© Vion

Vion neemt extra maatregelen om corona in te dammen

Vion Food Group neemt aanvullende maatregelen om de coronabesmettingen in te dammen. Daarnaast roept het bedrijf op om alle medewerkers van vleesbedrijven preventief meermaals te testen op corona.

De aanvullende maatregelen die Vion treft in Groenlo hebben onder andere betrekking op de werktijden, het vervoer van en naar huis en de thuissituatie van besmette medewerkers. Zo wordt om de kans op onderling contact tussen groepen medewerkers verder te verkleinen, de productietijd nog ruimer ingeregeld.

Ook gaat een speciaal team van Vion een analyse maken van de woonomstandigheden van een deel van de medewerkers. Met name met het oog op de gezamenlijke leefruimtes. Vion verwacht dat daarmee een wezenlijke bijdrage geleverd kan worden aan het indammen van de besmetting.


Vleesvoorziening veiligstellen

Wanneer de GGD-uitslagen van Groenlo binnen zijn, voert Vion een aanvullende risicoanalyse uit, zo maakte het bedrijf maandag bekend. Mogelijk leidt dat tot nog een verdere aanscherping. 'Wij willen maatregelen nemen die veilig en goed zijn voor onze medewerkers. En waardoor de vleesvoorziening door kan gaan. Amerikaanse toestanden moeten we zien te voorkomen', zegt Vion-woordvoerder Nancy Aschman.

'Onze sector is door het kabinet als 'cruciale sector' gevraagd om door te blijven werken tijdens de coronacrisis. Onze mensen zetten zich daar dagelijks volledig voor in en houden zich aan de voorschriften van de autoriteiten als RIVM, GGD en NVWA. Inspecties bevestigen dat wij voldoen aan die vereiste maatregelen', vult CEO Ronald Lotgerink van Vion aan.

De naleving en het toezicht op de coronaprotocollen van Vion vormen volgens Lotgerink daarvoor het bewijs. De slachterij geeft aan de uitslagen openbaar te maken. Lotgerink: 'Desalniettemin raakte een flink deel van onze mensen besmet, zonder dat zij gezondheidsklachten hebben. En niemand weet waarom.'


Meermaals testen

Met de ervaring van Groenlo roept Vion GGD en NVWA op om alle Nederlandse vleesbedrijven preventief te testen op corona. 'Niet eenmalig, maar meerdere keren. Zodat we beter kunnen vaststellen wie besmet is en wie niet. En om zicht te krijgen op hoe het virus zich ontwikkelt', zegt Lotgerink.


Daarvoor moeten grote groepen gezonde mensen worden gemonitord, zegt de Vion-topman. 'In het belang van de vleesvoorziening past het om gezonde mensen aan het werk te houden. Er zijn, behalve in Groenlo, nog nergens anders in Nederland grote groepen mensen zonder klachten gemonitord. We moeten zorgvuldig met de resultaten van zo'n onderzoek omgaan, maar als sector kunnen we dit juist oppakken.'


Volledig in beeld

Alle medewerkers van slachterij Vion zijn getest op het coronavirus. Ook de 25 die niet op de testlocatie verschenen en de vijf waarvan administratieve informatie niet voorhanden was. Van de ruim 650 medewerkers zijn 147 (22 procent) positief getest. Van hen komen 79 uit Duitsland en 68 uit Nederland.

De medewerkers die besmet zijn, zitten de komende veertien dagen thuis in quarantaine. Een groot deel van de niet-besmette medewerkers is echter aan het werk. De slachtbaan in Groenlo ligt stil omdat de werksituatie voor keurmeesters en dierenartsen van de NVWA als onveilig wordt beoordeeld. Maar de afdeling waar geslachte varkens worden verwerkt en verpakt, draait gewoon door.

'Ja, onder onze medewerkers leven veel vragen. Met name over het virus. Maar zij zien ook dat er alles aan wordt gedaan om ervoor te zorgen dat er veilig kan worden gewerkt. Het gaat wel om de gezondheid van mensen', zegt Vion-woordvoerder Aschman. De maatregelen die in Groenlo worden getroffen, worden ook bij de andere Vion-vestigingen geïmplementeerd.


Runderslachterij Bad Bramstedt weer open

De runderslachterij van Vion in Bad Bramstedt ten noorden van Hamburg gaat deze week weer open. Op 3 mei werden 50 medewerkers van de slachterij met in totaal 260 werknemers positief getest op corona. Bij 90 procent van de positief geteste personen traden hier geen symptomen van corona op.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  4° / 0°
  60 %
 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
Meer weer