Agrifirm steunt duurzame importheffing EU

Een heffing op importen die niet voldoen aan Europese duurzaamheidseisen is een goed mechanisme om in de EU een gelijk speel- veld te creëren. Dat zegt Ruud Tijssens, directeur public & cooperative affairs van Agrifirm.

Agrifirm+steunt+duurzame+importheffing+EU
© Agrifirm

Tijssens noemt het voorstel voor de EU-heffing 'fantastisch', maar plaatst ook kanttekeningen. 'Het wachten is op de uitwerking van het voorstel. Vooralsnog lijkt het vooral om grondstoffen te gaan. Maar geldt het ook voor agrarische producten, zoals kip? Wij zetten daarop in.'

Agrifirm vindt versterking van het verdienvermogen van agrariërs cruciaal voor de omslag naar kringlooplandbouw. 'Het draagvlak daarvoor onder boeren is groot. Maar voor hen staat wel op nummer één hoe dit wordt betaald. Niet alleen brengt een duurzame productie kosten met zich mee. De investeringen in de transitie zelf moeten ook kunnen worden terugverdiend.'


Pilot voor veldbonen

Over de eigen duurzame projecten bracht de coöperatie deze week het jaarverslag over 2019 uit. Agrifirm is onder meer in Nederland gestart met pilots naar de teelt en verwerking van veldbonen; een eiwitgewas dat als alternatief kan dienen voor soja in diervoeder. Een ander voorbeeld is de Aardappel Bewaar Coach, een groen alternatief voor chemische kiemremming.


Een ander voorbeeld is de voederlijn MatchFeed Effect die bijdraagt aan verbeterde diergezondheid en dierenwelzijn. De voederlijn zorgt voor drogere mest en strooisel en voorkomt hiermee beschadiging van de voetzolen van kuikens.


Verdienvermogen centraal

Agrifirm mengt zich actief in het maatschappelijk debat rond kringlooplandbouw, biodiversiteit en verdienvermogen van boeren en tuinders. Het verdienvermogen en een eerlijk inkomen voor de leden van coöperatie Agrifirm staat daarbij centraal.

'Agrifirm is overtuigd dat een circulaire en resource-efficiënte landbouw de basis is voor een verantwoorde voedselvoorziening. We nemen daarom het voortouw in de sector met het ontwikkelen van circulaire producten en concepten en adviseren klanten bij de transitie. Van het Nederlandse boerenerf tot de wereldmarkt, overal werken we aan een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties', aldus CEO Dick Hordijk in het Corporate Social Responsibility (CSR)-verslag.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer