Agrifirm rekent op verbetering marktaandeel

Agrifirm verwacht zijn positie in 2020 te kunnen versterken, maar stelt ook dat de effecten van de corona-uitbraak een onzekere factor blijven. Dat heeft Agrifirm-topman Dick Hordijk gezegd in een toelichting op de jaarcijfers.

Agrifirm+rekent+op+verbetering+marktaandeel
© Maarten Sprangh

Uit de jaarcijfers blijkt dat de winst en de omzet lager zijn uitgevallen dan in het voorgaande jaar. Hordijk erkent dat het beoogde financiële resultaat in 2019 niet is behaald. 'In het plan voor 2019 werd gestreefd naar verdere groei van het resultaat. Deze groei zou worden bewerkstelligd met een combinatie van omzetgroei (marktaandeelgroei) en kostenbeheersing.'


Hordijk heeft verschillende verklaringen voor het achterblijven van de resultaten. 'Dit komt vooral door stevige druk bij Feed in de Nederlandse markt, waar we ons marktaandeel verdedigden in een moeilijke markt. Daarnaast namen we afscheid van enkele grote klanten in Brazilië en hadden we te maken met de grote impact van Afrikaanse varkenspest in China. De resultaten in Nederland kwamen tijdelijk extra onder druk door onverwachte stijgingen op de grondstofmarkt, waarbij Agrifirm de hogere prijzen niet heeft doorgerekend aan haar leden.'

Recordjaar Welkoop

Een aantal bedrijfsonderdelen liep juist boven verwachting, voegt Hordijk toe. 'Ons laboratorium Nutricontrol en de Welkoop-winkels hadden een recordjaar en ook de Plantbusiness in Nederland deed het uitstekend. Helaas compenseerde dit de overige winstdaling niet. Maar de oorzaak daarvan is duidelijk en we zijn blij met het financiële voordeel dat we wederom voor onze leden hebben gerealiseerd.'

De afgelopen jaren daalde de omzet van Agrifirm. Hordijk vindt die ontwikkeling verklaarbaar. 'De omzetdaling speelt zich af in Feed Nederland, waar we naast margedruk ook wat verandering in onze productportefeuille zien, bijvoorbeeld door verschuiving naar voeren van eiwitten van eigen land. Als coöperatie ondersteunen we deze beweging. Het is dus niet automatisch zo dat lagere omzet een lager marktaandeel betekent', zegt hij.

'De omzet van Plant in Nederland is al jaren aan het stijgen en ook onze specialties business draait goed, met een tijdelijke daling in Brazilië en China', vervolgt de Agrifirm-topman. 'We verwachten een toename van ons mondiale marktaandeel in 2020.'

Overnames en joint ventures

Agrifirm bouwde in 2019 wereldwijd aan de toekomst met overnames en nieuwe joint ventures. GMN en Quartes. De coöperatie verwacht met een breder portfolio de klantgerichtheid te versterken en beter te kunnen inspelen op veranderingen. Hordijk: 'Een mooi voorbeeld hiervan is onze Additievenportefeuille die we verkopen onder de naam Agrimprove. Dit is een sterk groeiende markt waar Agrifirm wereldwijd vol in meedoet. In de tweede helft van 2019 zagen we over alle regio's een stijgende lijn en we verwachten die in 2020 door te zetten.'

Hordijk verwacht dat de coronacrisis dit jaar een stempel op de resultaten drukt. 'Op dit moment zien we in onze leverbetrouwbaarheid nog geen terugval; maar op de middellange en lange termijn kunnen ook in onze sector leverproblemen optreden als bijvoorbeeld de aanvoer van grondstoffen of de distributie problemen gaat opleveren. We proberen ons hier zo goed mogelijk op voor te bereiden, door ook met de sector eventuele calamiteitsproblemen op te kunnen vangen.'

Toekomst in binnen- en buitenland

Per saldo verwacht Hordijk dat de positie van Agrifirm sterker wordt. De uitdagingen voor de agrarische sector in Nederland vragen om een deskundige partner, stelt hij, en Agrifirm kan die rol vervullen. Hij denkt dan aan de toenemende aandacht voor kringlooplandbouw of de complexer wordende consumentenvraag waar boeren en tuinders op moeten inspelen. Anderzijds maakt de verwachte daling van dieraantallen en aantallen veehouders in Nederland het moeilijk om in te schatten wat het totale volume gaat doen.

In het buitenland verwacht Agrifirm een sterke bijdrage door de acquisitie van Quartes in België. Polen laat volgens Hordijk goede groei zien van volumes en marges met hoogwaardige oplossingen en Brazilië zal groei laten zien onder leiding van het nieuwe managementteam. Anderzijds blijft de Chinese varkenspest impact houden, maar hij verwacht dat 2020 beter wordt dan het voorgaande jaar. 'Wereldwijd zien we uitdagingen voor onze klanten, gerelateerd aan dierengezondheid en milieu-impact.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer