Laverdonk verzamelt kennis voor pluimveehouders

Wat is het effect van vezels? Hoe is de calciumopname bij leghennen en hoe verandert die gedurende de legperiode? Hoe verloopt de vertering van bepaalde grondstoffen bij vleeskuikens? Dat onderzoekt het Innovation Team van Agrifirm op onderzoeksbedrijf Laverdonk. De resultaten worden vertaald naar de praktijk.

Laverdonk+verzamelt+kennis+voor+pluimveehouders
© Agrifirm

De onderzoeken op Research Farm Laverdonk van Agrifirm in Heeswijk-Dinther zijn gericht op het verbeteren van het rendement van pluimveehouders, denk aan het technische resultaat, efficiëntie of kostprijsbesparing. Agrifirm heeft met dit onderzoeksbedrijf de mogelijkheid om eigen pluimveeonderzoek uit te voeren.

'Snel reageren op vragen in de markt, diepgaande kennis opdoen en die vertalen naar praktijkniveau om het rendement op het boerenerf te verbeteren. Daarom hebben we een eigen onderzoeksbedrijf waar we onder gecontroleerde praktijkomstandigheden onderzoeken kunnen uitvoeren', zegt Jeroen de Veer, Productmanager Vleespluimvee bij Agrifirm.

Schakel

De Veer is de schakel tussen onderzoekers, nutritionisten en bedrijfsadviseurs. Hij gaat regelmatig mee naar vleeskuikenbedrijven om te weten wat er in de markt speelt.

Na literatuur- en laboratoriumonderzoek komt Laverdonk in beeld

Jeroen de Veer, Productmanager Vleespluimvee bij Agrifirm

'Het innovatieteam vertaalt vragen vanuit de markt naar onderzoeksvragen in een projectplan. Na literatuur- en laboratoriumonderzoek komt Laverdonk in beeld. Vervolgens worden de resultaten toegepast in praktijkgerichte oplossingen. Eventueel voeren we eerst een veldtest uit, bijvoorbeeld bij leden met twee stallen naast elkaar.'

Kleine verschillen

Het Innovation Team, waar Laverdonk onderdeel van is, werkt samen met universiteiten, toeleveranciers en onderzoekscentra wereldwijd. Met eigen protocollen en prioriteiten kan het team snel inspelen op vragen vanuit de markt. 'Onder gecontroleerde omstandigheden kunnen we kleine verschillen aantoonbaar maken', zegt bedrijfsleider Harold de Louw van Laverdonk.

'Op Laverdonk houden we 4.000 leghennen. De stal is ingericht met een volièresysteem met 24 hokken dat we om kunnen bouwen naar koloniehuisvesting met 48 hokken', zegt Anne ter Braak, Nutritionist Legpluimvee.

Legpluimveestal met volière.
Legpluimveestal met volière. © Agrifirm

Herhalingen

De stal is flexibel te gebruiken met veel herhalingen per behandeling. 'Het aantal herhalingen van behandelingen is belangrijk om te zorgen dat de uitkomst van de proef bijna 100 procent betrouwbaar is', licht Ter Braak toe.

Onlangs heeft Agrifirm geïnvesteerd in acht nieuwe vlakbodemsilo's. 'Het is belangrijk dat het voerrecept dat wij maken, zo goed mogelijk vanuit de voerfabriek bij de kippen komt. Met een vlakbodemsilo blijft het meel uniform en komt het zonder ontmenging bij de kip', legt de nutritionist uit.

Nauwkeurigheid

Elk hok heeft een eigen voerventiel en we kunnen per gram nauwkeurig voeren. Deze manier van werken draagt bij aan de nauwkeurigheid van de proef waardoor de gevonden verschillen gerelateerd zijn aan de verschillen tussen de voersoorten.

Tijdens een ronde leghennen met een ras hen per ronde worden meerdere onderzoeken gedaan. In het begin is bijvoorbeeld het startvoer interessant, later schaalkwaliteit en doorlegvermogen.

10.260 kuikens

Het testen van vleeskuikens vindt plaats in 36 groepen met in totaal 10.260 kuikens. De Veer: 'Per onderzoek testen we hier vier verschillende voeders met elk negen herhalingen of zes verschillende voeders met elk zes herhalingen. De herhalingen zijn goed verdeeld over de stal om het staleffect te minimaliseren.'

Daarnaast vindt in 24 kooien verteringsonderzoek plaats met 8 tot 18 kippen per proefgroep om te testen wat de kip werkelijk kan benutten van voeders en grondstoffen.

Dataverzameling

Het bedrijf is vergaand geautomatiseerd, zowel de processen als dataverzameling. Procescomputers sturen automatisch gegevens door. Dierverzorgers verzamelen data via tablets. De voergegevens worden automatisch ingeladen.

De Veer: 'Alle informatie komt in Lavis, een speciale database voor Laverdonk, en wordt statistisch verwerkt. 'We verzamelen continu data en doen meetanalyses over de rondes heen. Meten is weten.'

Harold de Louw, Anne ter Braak en Jeroen de Veer.
Harold de Louw, Anne ter Braak en Jeroen de Veer. © Monique van Loon

Onderzoek bij Laverdonk
Het bedrijf Laverdonk in Heeswijk-Dinther is door het toenmalige Cehave Voeders in 1964 opgericht. Door de jaren heen is er continu verbouwd en geïnvesteerd in de onderzoeksfaciliteiten. Laverdonk voert praktijkonderzoek uit bij varkens, leg- en vleespluimvee en rosékalveren voor dochterondernemingen van Agrifirm Group in Nederland en daarbuiten. Dagelijks werken 23 onderzoekers in het Innovation Team aan het vertalen van vragen uit de praktijk naar kwalitatief goed onderzoek, gericht op het verbeteren van het rendement op het boerenerf. In totaal werken op Laverdonk 5,5 fte, onder wie drie dierverzorgers, twee research supporters en een bedrijfsleider.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer