Agrifirm: 'Prestatie speenbiggen op veel bedrijven black box'

Agrifirm maakte in januari bekend dat de door MS Schippers ontwikkelde HyCare-methode onderdeel wordt van de TOP-aanpak biggen. De aftrap van de samenwerking was op het bedrijf van de familie Hannen in Heibloem. Salesmanager varkens Ron Coppens licht toe.

Agrifirm%3A+%27Prestatie+speenbiggen+op+veel+bedrijven+black+box%27
© De Snuitgeverij

Waarom HyCare toevoegen?

'De big van morgen moet een kwaliteitsbig zijn. Het maakt niet uit voor welke markt je produceert, kwaliteit wint het altijd. Met onze TOP-aanpak streven wij dat na. Diergezondheid ligt aan de basis van kwaliteitsbiggen. Voer speelt daarbij een rol, maar bedrijfshygiëne ook. Daarom is HyCare nu onderdeel van Agrifirm's TOP-aanpak.

Over een jaar moet er op de bedrijven die HyCare hebben doorgevoerd sprake zijn van significant meer rendement

Ron Coppens, salesmanager varkens bij Agrifirm

HyCare is een vrijwillige optie?

'Klopt, maar wij verwachten dat meedoen geen vraag meer zal zijn, zodra we resultaten kunnen laten zien van wat HyCare toevoegt. Ons streven is daarom zo snel mogelijk 100.000 biggenplaatsen op HyCare te hebben. En dat gaat lukken. Inmiddels worden drie andere bedrijven ingericht op HyCare en nog eens zeven hebben interesse.'

Wat voor bedrijven zijn dat?

'Overwegend gesloten bedrijven. Maar het is natuurlijk net zo interessant voor een zeugenhouder die biggen exporteert. In de sector weten we te weinig over de gespeende biggen en hun prestaties. Je zou kunnen zeggen dat het een black box is, terwijl de jeugdfase wel heel bepalend is voor het resultaat onder de streep.'

Is meedoen moeilijk?

'Bij deze methode horen een aantal bedrijfsaanpassingen en die kosten geld. Verder ligt werken volgens protocollen aan de basis van HyCare. Dat moet wel bij je passen. Daarom krijgt de ondernemer hulp van een coach.'

Wat houdt deze aanpak nog meer in?

'Ons ideale plaatje is samen gestructureerd werken aan kwaliteit. Onderdeel van onze aanpak met HyCare is daarom eens per kwartaal een keukentafelgesprek met alle erfbetreders. Zaken op elkaar afstemmen in een gezamenlijk plan.


'Agrifirm ontwikkelde ook een biggenscan waarmee de actuele bigkwaliteit in beeld wordt gebracht. Daar komen verbeterpunten uit en de ondernemer kan zien hoe hij het doet ten opzichte van collega's.'

Er worden ook veel data verzameld?

'Klopt, onder andere door veel te wegen. Met toestemming van de ondernemer worden de data meegenomen in een dataplatform. Dat dient weer als basis om prestaties te monitoren en voor advies op maat.

'Maar ook om bijvoorbeeld na een jaar aan te tonen dat bedrijven met HyCare bij de gespeende biggen significant meer rendement draaien.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer