Lagere+nettowinst+Agrifirm+na+uitdagend+jaar
Nieuws
© Maarten Sprangh

Lagere nettowinst Agrifirm na uitdagend jaar

Financieel was 2019 een uitdagend jaar voor de coöperatie Agrifirm. Het resultaat stond onder druk door lagere marges in Nederland en de gevolgen van varkenspest in China. Het nettoresultaat kwam uit op 17,2 miljoen euro. Dit was 44 miljoen euro in 2018. Dat heeft Agrifirm vrijdag bekendgemaakt.

Over het resultaat van 2019 keert Agrifirm circa 16 miljoen euro uit aan de leden van de coöperatie. 'Dit bedrag ligt, net als voorgaande jaren, hoger dan het resultaat uit de Nederlandse kernactiviteiten', zegt Agrifirm-topman Dick Hordijk.

Agrifirm groeide in 2019 wereldwijd met acquisities en nieuwe joint ventures. 'Dankzij recente overnames kunnen we met een breder portfolio onze klantgerichtheid verder versterken en beter inspelen op de mondiale veranderingen', verduidelijkt Hordijk.


In België zijn de krachten gebundeld met de acquisitie van het mengvoederbedrijf Quartes, wat moet leiden tot kennis- en schaalvergroting. Verder werd de toeleverancier in de bloembollensector GMN overgenomen.

Agrilakes

In juni werd de start van Agrilakes, een joint venture met Land O'Lakes, bekendgemaakt. Het nieuwe bedrijf bundelt marktkennis, technologie en onderzoekscapaciteiten voor dienstverlening op het gebied van diervoeder voor melkvee in China.


Dankzij de samenwerkingsovereenkomst van Agrifirm met Dinamica Generale, marktleider in weeg- en NIR-technologie op mengvoerwagens, is het voeradvies geoptimaliseerd, stelt de coöperatie. Klanten kunnen volgens Agrifirm preciezer gaan voeren van eigen land, op basis van betrouwbare metingen en data.

Welkoop en NutriControl

De onderdelen Welkoop (retail) en NutriControl (het laboratorium van Agrifirm) lieten opnieuw positieve resultaten zien. Agrifirm is in 2019 gestart met de bouw van een nieuw hoofdkantoor en distributiecentrum voor Welkoop.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  20 %
 • Vrijdag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer