Vruchten HyCare plukken bij vleesvarkens

Op het kraam-/varkenshotel Hannen-Mevissen in het Limburgse Heibloem vond donderdag de feestelijke aftrap plaats van de samenwerking tussen Agrifirm en MS Schippers. Agrifirm maakt namelijk de HyCare-methode onderdeel van de TOP-aanpak.

Vruchten+HyCare+plukken+bij+vleesvarkens
© Jos Thelosen

Familie Hannen heeft onder andere een gesloten bedrijf met duizend zeugen in Heibloem. De gespeende biggen noemt Roy Hannen de meest kwetsbare diergroep op het bedrijf. De familie investeerde in HyCare bij de gespeende biggen en verwacht daarvan de vruchten te plukken bij de vleesvarkens.


Hannen is ervan overtuigd dat het daar gemakkelijker moet kunnen draaien. 'We zitten bij de vleesvarkens met een groei van boven de 900 gram best goed, maar onze ambitie is op een betaalbare manier de 1.000 gram aan te tikken.'

Sinds begin februari is de hele speenafdeling uitgevoerd in HyCare. Alle afdelingen zijn gecoat en de waterleidingen zijn aangepast. Het gestructureerd werken volgens een vast protocol vindt ook zijn weg. Helemaal vanzelfsprekend is dat niet, constateert de veehouder. 'Daar moet je iedere dag opnieuw bewust mee omgaan, ook als er bijvoorbeeld 's nachts alarm is.'

Van de vloer eten

Naast dat iedere afdeling een eigen set laarzen heeft, investeerde Hannen in Birki's om te dragen op de centrale gang. 'Ik dacht altijd dat je bij ons bij wijze van spreken van de vloer kon eten. Maar nu deze is gecoat, zie je alles en schrik ik van wat je onbewust toch rond sleept met je laarzen.'

Omdat de veehouder geen harde cijfers heeft, vindt hij het moeilijk om uitspraken te doen over de kwaliteit van de biggen die er nu liggen. Hij constateert dat ze na het spenen beter opstarten. Er is meer continuïteit en minder variatie in de groepen over de weken.

• Lees meer deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer