HyCare onderdeel biggenconcept Agrifirm

Agrifirm integreert de door MS Schippers ontwikkelde HyCare-methode in het biggenconcept. Het streven is zo snel mogelijk honderdduizend biggenplaatsen op HyCare-niveau te hebben. Met de data die daar worden verzameld, wordt een data-platform ingericht.

HyCare+onderdeel+biggenconcept+Agrifirm
© MS Schippers

Met de Top-aanpak Biggen richt Agrifirm zich samen met varkenshouders op het verbeteren van de bigkwaliteit. 'Maar wat weten we nu eigenlijk over de biggen en hun prestaties. Van zeugen hebben we veel data en van vleesvarkens ook. Maar van biggen amper, terwijl je het vooral in de jeugdfase 300 procent goed moet doen', reageert verkoopmanager Ron Coppens van Agrifirm.

Bij de Top-aanpak hoort volgens hem niet alleen voer op maat, maar ook een biggenscan om bigkwaliteit te meten, hoogwaardig advies en monitoring van prestaties. Door HyCare te integreren in de Top-aanpak zet Agrifirm niet alleen een stap in bigkwaliteit, maar ook in het verzamelen van data en het advies op de boer, stelt Coppens.

Integreren

Agrifirm gaat samen met MS Schippers onder meer data verzamelen over waterverbruik en het registreren van de daggroei wordt geïntensiveerd. Dat vormt de basis voor gezamenlijke begeleiding en advisering. 'Dat moet leiden tot een hoger rendement, hogere varkensgezondheid en meer werkplezier', zegt Coppens.

De aanpak is in eerste instantie op vrijwillige basis, stelt Coppens. 'Maar ik verwacht dat wanneer het dataplatform is ingericht en het effect van de aanpak meetbaar is, het geen vraag meer is voor varkenshouders of ze HyCare moeten toepassen op het bedrijf.'

Kraam/varkenshotel Hannen-Mevissen van familie Hannen is het eerste bedrijf dat aan de slag gaat met het vernieuwde biggenconcept. Het Kraam/varkenshotel Hannen-Mevissen is een jong en innovatief gesloten bedrijf met 1.000 zeugen, 36.000 kippen en 40 hectare akkerbouw in Heibloem.

HyCare methode

HyCare is een hygiënemanagementmethode gestoeld op vijf pijlers, dat ook in bestaande stallen kan worden toegepast. 'Een veehouder die HyCare werkt, maximaliseert zelf de hygiëne op zijn bedrijf', zegt HyCare-coach Arjan Wermink. 'Hij voorkomt insleep, minimaliseert kruisbesmetting en geeft hierdoor kiemen vrijwel geen kans. Hiermee verlaagt de infectiedruk, wat leidt tot verbetering van de gezondheidsstatus van de dieren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer