Nederland en Frankrijk willen verduurzaming Europese import

Nederland en Frankrijk willen een gelijk en duurzaam speelveld voor de productie en importen in de Europese Unie. De landen hebben daartoe een gezamenlijk voorstel ingediend bij de Europese Commissie.

Nederland+en+Frankrijk+willen+verduurzaming+Europese+import
© Dirk Hol

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Franse staatssecretaris voor Europese en Buitenlandse Zaken Jean-Baptiste Lemoyne komen met hun voorstel in aanloop naar de presentatie aanstaande woensdag van de boer-tot-bordstrategie, onderdeel van de Europese Green Deal.

De huidige duurzame bepalingen in handelscontracten werpen te weinig vruchten af, oordelen Kaag en Lemoyne. Zij willen de lat hoger leggen door met handelspartners ambitieuzere doelen af te spreken op het gebied van klimaat, milieu, biodiversiteit en bescherming van werknemers. Verhoging van invoertarieven voor producten die niet aan de Europese standaarden voldoen, moet daarbij tot de mogelijkheden behoren.


De Nederlandse handelsminister gaf deze week een interview aan de Financial TImes over het voorstel. Daarin stelde zij dat er er 'een logisch verband' is tussen handel en duurzame ontwikkeling 'en dat verband had al lang gelegd moeten worden'.


Actieplan

De bewindslieden pleiten ook voor een gelijk speelveld voor de Europese interne markt. Zij willen een actieplan voor het in Europees verband opschalen van duurzame maatregelen die lidstaten op nationaal niveau hebben genomen.

Klaas Johan Osinga van LTO Internationaal ziet het Frans-Nederlandse voorstel als een geruststelling richting boeren en tuinders. 'Hiermee willen ze laten zien dat de Green Deal geen uitverkoop van de agrarische sector wordt. Want dat is wel waar velen voor vrezen.' Het Europese handelsblok laat zich steeds meer gelden, ziet Osinga: 'Je mag met ons handelen, maar op onze voorwaarden.'


CETA


Door het voorstel weet Kaag wellicht toch een meerderheid in de Eerste Kamer achter het CETA -verdrag met Canada te krijgen. De PvdA eist meer inzet op de verduurzaming van de internationale handel. Met dit voorstel voldoet de handelsminister aan die wens.

Donderdag stuurde Kaag een brief naar de Tweede Kamer over het Frans-Nederlandse voorstel.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  16° / 8°
  20 %
 • Maandag
  14° / 9°
  95 %
 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer