Verbod op glyfosaat bij jaarpacht mag

Overheden mogen in korte pachtovereenkomsten een verbod op het gebruik van glyfosaat opnemen. Dat heeft de Centrale Grondkamer bepaald in een beroepsprocedure.

Verbod+op+glyfosaat+bij+jaarpacht+mag
© Dirk Hol

Provincies, gemeenten en waterschappen kunnen door de uitspraak in pachtcontracten de voorwaarde opnemen dat boeren en tuinders geen gebruik mogen maken van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat.


Onlangs verraste de Zuidelijke Grondkamer, de instantie die pachtovereenkomsten namens het rijk toetst, met de uitspraak dat een glyfosaatverbod niet toegestaan was. Het zou pachters te veel in hun ondernemersvrijheid beperken.

Provincie, waterschappen Aa en Maas en De Dommel, Brabant Water en een tiental gemeenten gingen daartegen in beroep. De Centrale Grondkamer heeft hen nu deels gelijk gegeven Zij mogen het glyfosaatverbod opleggen bij eenjarige pachtovereenkomsten. Bij meerjarige pachtcontracten moet het glyfosaatverbod steeds 'aan de hand van de omstandigheden worden beoordeeld', aldus de uitspraak van de Centrale Grondkamer.

Particulier gebruik

Het middel glyfosaat ligt al langer onder vuur. Duitsland wil nog dit jaar een verbod op glyfosaat voor particulier gebruik invoeren. In de landbouw gaat het verbod eind 2023 in. Landbouwminister Julia Klöckner wil de sector de tijd geven om naar alternatieven te zoeken.

Landbouwminister Carola Schouten heeft meermaals laten weten dat Nederland niet vooruit wil lopen op een eventueel Europees verbod. Wel gaat Staatsbosbeheer op verzoek van Schouten het gebruik van glyfosaat afbouwen. Ook heeft de Tweede Kamer vorig jaar een motie aangenomen die het gebruik van glyfosaathoudende middelen voor het resetten van grasland, kalenderspuiten en pre-oogstbehandeling moet stoppen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer