Zorgen om tekort agrarische stageplaatsen door corona

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vreest een tekort aan stageplaatsen door de coronacrisis. Jan Willem Mans, manager sectorunit voedsel, groen en gastvrijheid, dringt er bij het bedrijfsleven op aan om stageplekken beschikbaar te houden.

Zorgen+om+tekort+agrarische+stageplaatsen+door+corona
© Vidiphoto

Hoe groot is het probleem?

'In de horeca en bij kappers werden stages van de ene op de andere dag afgebroken. In de zorg ontbrak door de werkdruk de tijd om stagiairs goed te begeleiden. Bij agrarische opleidingen zien we dat stages in het buitenland niet doorgaan. In het geval van veehouderijstages gaat het om enkele honderden studenten. In totaal zoeken 500.000 mbo'ers een stage of leerbaan.'

Bij agrarische opleidingen kunnen enkele honderden studenten veehouderij geen stage lopen in het buitenland

Jan Willem Mans, manager sectorunit voedsel, groen en gastvrijheid SBB

Betekent dit dat studies worden onderbroken?

'Op korte termijn zijn opleidingen aangepast waardoor studenten toch overgaan of hun diploma ontvangen. Voor de lange termijn zijn er wel grote zorgen. In het mkb zal de impact van de coronacrisis en de recessie groot zijn. Vermoedelijk gaan veel bedrijven sluiten. In de groene sector zal het meevallen. Daar verwacht ik een verschuiving naar de productie van minder luxe producten. Dat kan van invloed zijn op stages in de sier- of bomenteelt.'


Wat kunt u doen voor studenten?

'In opdracht van verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven onderzoeken we hoeveel stageplekken bedrijven hebben en hoeveel er per regio en opleiding nodig zijn. Daarnaast zijn we met alle branches in overleg, ook met LTO Nederland dat in ons bestuur zit.

'Misschien is het mogelijk om stagiairs die niet bij buitenlandse melkveehouders terechtkunnen, hier bij een diervoederfabriek onder te brengen, waardoor ze toch praktijkervaring opdoen. Voor iedere sector en regio maken we een actieplan.'


Hoe gaat u werkgevers overhalen?

'Ondernemers kunnen nu vervroegd een aanvraag indienen voor de subsidieregeling praktijkleren voor bbl-studenten die bij hen aan de slag zijn. De kracht van ons actieplan zit in het gezamenlijk aandacht vragen voor het belang van goed opgeleide mbo'ers, niet alleen voor vandaag, maar juist op de lange termijn.'


Wat zijn de gevolgen voor het praktijkonderwijs op de lange termijn?

'We moeten het onderwijs misschien aanpassen aan de arbeidsmarkt in de postcoronatijd. Worden buitenlandstages voor langere tijd moeilijk? We zien dat in een recessie de kwaliteit van stages net wat minder aandacht krijgt. In een hoogconjunctuur zijn ondernemers vanwege personeelsschaarste bereid meer tijd en aandacht te schenken aan stagiairs.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
Meer weer