Veldproef+maisvari%C3%ABteiten+met+droogtetolerantie
Nieuws
© Twan Wiermans

Veldproef maisvariëteiten met droogtetolerantie

Belgische onderzoekers hebben deze week een veldproef aangelegd met maisvariëteiten die beter aangepast zijn aan de droogte.

De opwarming van de aarde laat zich ook in België overduidelijk voelen. 2018 was uitzonderlijk warm en droog en ook de zomer van 2019 brak heel wat weerrecords, met temperaturen boven de 40 graden en een oplopend neerslagtekort.

Volgens het KNMI staat 2020 nu al op de lijst van jaren met langdurige droogte en we zijn nog maar aan het begin van het groeiseizoen. België valt in de categorie van landen met 'hoge waterschaarste' en behoort daarmee tot de droogste regio's van Europa.


Landbouwramp

Deze extreme condities hebben ervoor gezorgd dat de voorbije jaren erkend werden als landbouwramp waardoor landbouwsubsidies vrijkwamen als financieel opvangnet voor de landbouwbedrijven die hun opbrengst zien kelderen door de droogte.

Deze economische gevolgen, samen met de groeiende vraag naar lokale, duurzame agrarische producten, vragen om aanpassingen. De noodzakelijke transitie naar een klimaataangepaste landbouw omvat naast het toepassen van nieuwe technieken en een beter beheer van de bodem de teelt van robuuste, meer droogtebestendige gewassen.


Groeiregulerend eiwit

De maisvariëteiten die nu in het veld worden getest, gaven veelbelovende resultaten in de serre. De planten maken grotere hoeveelheden van een groeiregulerend eiwit aan. Ze groeien beter in normale omstandigheden en geven een opmerkelijke opbrengstverhoging bij droogte, althans in een serre.

Met deze veldproef willen de onderzoekers nagaan of deze positieve effecten ook behouden blijven onder normale teeltomstandigheden. De veldproef wordt uitgevoerd in samenwerking met het Belgische Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) dat jarenlange ervaring heeft met landbouwkundig veldonderzoek.


Driejarige veldproef

De mais in de nu opgestarte driejarige veldproef is nog gebaseerd op 'klassieke' gentechnologie. De toelating voor de proef werd verleend door de federale ministers van Volksgezondheid, Landbouw en Leefmilieu op basis van een gunstig advies van de Adviesraad voor Bioveiligheid.

De onderzoekers zijn ondertussen op zoek naar mogelijkheden om de vereiste verhoogde niveaus van de groeiregulator ook te verkrijgen door 'genome editing' oftewel genoombewerking. Dit is een nieuwe veredelingsmethode die toelaat om gericht en veel sneller dan de klassieke veredelingsmethoden genen aan te passen.

Deze nieuwe veredelingsmethode is een belangrijke sleutel in de aanpak van landbouwkundige problemen die door het verbeteren van gewassen kunnen worden verholpen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / -1°
  10 %
Meer weer