Proef+met+verduurzamen+maisteelt+op+veen+in+Aldeboarn
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Proef met verduurzamen maisteelt op veen in Aldeboarn

Michiel Meindertsma van DLV Advies kijkt hoe Timo Terpstra met de overtopfrees de stroken voor de mais op veengrond freest op grond van Loonbedrijf Brak in Aldeboarn. Deze werkzaamheden vonden donderdag plaats voor het project 'Verduurzamen van maisteelt op puur veen'.

In dit project staan het terugdringen van bestrijdingsmiddelen en kunstmest en het toepassen van niet-kerende grondbewerking centraal.


In de proef wordt ervaring opgedaan met biologisch afbreekbare alternatieven voor glyfosaat en voor de duurzame bestrijding van ritnaalden. 'Deze hadden we vorig jaar enorm in de mais. Een van de oorzaken was dat het lang droog en koud was. Dan duurt het lang voordat het zaad kiemt. Ritnaalden, roeken en kraaien weten de plantjes dan goed te vinden', zegt Anthony Brak.


Stroken- en rijenfrezen

Op de proefstroken voeren loonwerkers bewerkingen met stroken- en rijenfrezen uit, zaaien ze verschillende maisrassen in inclusief gecoate producten en proberen ze het gras te verdringen door te mulchen. Ook dienen ze organische mest toe met een zodebemester.

Vanwege het coronavirus waren er geen boeren aanwezig. Daarom zette DLV Advies een drone in en maakte het adviesbureau video's om agrarische ondernemers van de proeven op de hoogte te houden. In het Friese veenweidegebied worden de laatste jaren proeven met niet-kerende maisteelt gedaan om veenoxidatie te vertragen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer