Evers+ruggenteeltwoeler+voor+mooi+zaaibed+mais
Nieuws
© Evers Agro

Evers ruggenteeltwoeler voor mooi zaaibed mais

Bij maatschap Eshuis in het Overijsselse Diffelen heeft Evers Agro uit Almelo begin deze maand een nieuwe machine getest die ruggen opbouwt om naderhand mais in te zaaien.

In het noorden van Duitsland wordt deze techniek al een tijd gebruikt. Daar wordt vaak gebruikgemaakt van een vier- of zesrijige machine, die wordt gecombineerd met een maiszaaimachine. Zo wordt in één werkgang de rug opgebouwd en de mais gezaaid. In Nederland is mais zaaien in ruggen betrekkelijk nieuw.

De zaaicombinatie bestaat uit een speciaal ontwikkelde woeler die de grond waar de maisrijen komen, 20 tot maximaal 45 centimeter diep lostrekt. De woelertand mengt de grond door zijn rechte vorm niet, maar heft bodemverdichting op en breekt storende lagen en oude ploegzolen open. Door de bodem in de rij los te woelen, wortelt het gewas gemakkelijk dieper.


Meststoffen in rug

Daarna vormen twee speciaal ontwikkelde elementen aan beide zijden van de rijen de rug. De eerder uitgereden meststoffen komen zo in de rug terecht, wat als voordeel heeft dat ze op het juiste moment beschikbaar zijn voor de wortels van de plant.

Doordat de grond tussen de rijen alleen oppervlakkig wordt bewerkt, trekt oppervlaktewater via de rug in de bodem. De voedingsstoffen worden daardoor naar de wortels van de plant geleid in plaats van dat de wortels op zoek moeten naar de voedingsstoffen. De rug wordt stevig aangedrukt met gietstalen rollen die zorgen voor een goede vastlegging van de rug. Vervolgens worden de ruggen met een maiszaaimachine ingezaaid.


Grond sneller warmer

Deze wijze van zaaien heeft volgens Evers een aantal voordelen: de grond op de ruggen warmt sneller op wat vroeg(er) zaaien mogelijk maakt, de organische stof blijft door de niet-kerende grondbewerking boven in de bouwvoor en een goede benutting van water en minerale voedingstoffen.

Vooral bij extreme weercondities zoals overvloedige regen en droogte levert het zaaien in ruggen grote voordelen op. Bij extreme regenval blijft het water tussen de rijen staan en staat de maisplant droog op de rug. Omdat de grond tussen de rijen niet intensief wordt beperkt, is het draagvermogen goed.


Wortelgewicht

Uit onderzoeken is gebleken dat het wortelgewicht van mais op ruggen 25 procent hoger is dan het wortelgewicht bij conventionele teelt. Door het actiever wortelgestel ontstaat er een beter en diep wortelend gewas in de rij dat minder kans heeft op stress. Uiteindelijk leidt dit tot meer zekerheid van een goede maisopbrengst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  15 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer