Nieuwe+samenwerkingsvorm+is+in+de+maak
Commentaar
© Dirk Hol

Nieuwe samenwerkingsvorm is in de maak

Precies een half jaar geleden werd het Landbouw Collectief opgericht. De krachten van dertien agrarische belangenorganisaties werden gebundeld in de gelegenheidscoalitie om gezamenlijk een antwoord te formuleren op het stikstofprobleem.

Vertrekpunt was dat de land- en tuinbouw niet de oorzaak is van de stikstofimpasse, maar wel onderdeel kan zijn van de oplossing. Doel was breedgedragen voorstellen op tafel te brengen bij het kabinet over hoe de landbouw kon bijdragen.

Eind april informeerde landbouwminister Carola Schouten de Tweede Kamer over de stikstofaanpak en was het resultaat van de inzet en lobby van het Landbouw Collectief zichtbaar. Die Kamerbrief was voor LTO het ijk- en eindpunt van de huidige samenwerkingsvorm waarin het Landbouw Collectief tot dan toe had gewerkt. Uiteraard stond de deur voor nieuwe samenwerkingsvormen open, maar niet meer in die strakke, formele, tijd- en energievretende setting.


Uit rondvraag blijkt dat het gros van de overige landbouworganisaties ook wel naar een nieuwe samenwerkingsvorm wil. Maar zij bekennen veel minder duidelijk kleur dan LTO. Dat is opvallend, want om goed te kunnen samenwerken zijn een aantal voorwaarden belangrijk. Open communicatie, onderling vertrouwen, duidelijke doelstellingen, het gezamenlijk nemen van verantwoordelijkheid en wederzijds respect zijn cruciale factoren voor een succesvolle samenwerking.

Andere organisaties bekennen veel minder duidelijk kleur dan LTO

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het zou dus goed zijn als de overige belangenorganisaties, die de samenwerkingsvorm ook liever anders zouden zien, eens echt duidelijk voor ogen krijgen wat zij dan willen en waar ze voor staan.

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer