Leden Landbouw Collectief zoeken samenwerkingsvorm

De partijen uit het Landbouw Collectief willen ook in de toekomst samenwerken. Hoe die samenwerking eruit gaat zien, wordt de komende weken duidelijk.

Leden+Landbouw+Collectief+zoeken+samenwerkingsvorm
© Dirk Hol

De deelnemers aan het Landbouw Collectief, inclusief LTO Nederland, hebben woensdagavond op initiatief van het NAJK met elkaar gesproken. 'We hebben een goed gesprek gehad en ieder heeft zijn eigen visie neer kunnen zetten', geeft Bart Kemp van Agractie aan.

'We hebben allemaal uitgesproken dat we samen willen werken. In een volgend gesprek gaan we er verder op in hoe dat vorm te geven. De werkgroepen gaan hun werk ook weer opstarten', gaat hij verder.


Kemp erkent dat er meningsverschillen zijn over de koers, maar dat staat samenwerking niet in de weg. 'Verscheidenheid in visie is er nog steeds, maar dat we willen samenwerken staat vast.'

Inhoud en doelen

Andre Arfman van de NAJK benadrukt dat het gesprek tussen de dertien partijen al in de planning stond. 'We hadden eerder al afgesproken dat we een gesprek zouden voeren over de manier waarop we na de Kamerbrief gaan samenwerken. Over de inhoud en de doelen zijn we het nu eens. Over de structuur nog niet.' Arfman vindt het in elk geval te voorbarig om te spreken van het einde van het Landbouw Collectief.

Of het Landbouw Collectief nog bestaat als hiervoor, benoemt Kemp niet. 'We gaan de weg in om constructief samen te werken met alle partijen. Of het collectief dan bestaat of niet, laat ik in het midden.' Ook Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force sluit zich hierbij aan. 'Het Landbouw Collectief gaat door. Voor een deel zal dat hetzelfde zijn, voor een deel anders.'


LTO praat mee

Vanuit LTO Nederland was bestuurslid Léon Faassen aanwezig. Hij sprak van een goed en open gesprek. 'We hebben als LTO aangegeven open te staan voor samenwerking en afstemming. Maar dat willen we niet meer in de keurslijf van het Landbouw Collectief, maar op basis van ieders eigen identiteit en kracht.'


Van Maanen is blij dat LTO meepraat. 'We snappen LTO wel dat ze niet nu weer zeggen dat ze er weer in stappen, maar de bereidheid is er van alle partijen om samen te werken. Er is de laatste weken door de media veel ingezoomd op interne strubbelingen, maar we zijn ook in korte tijd, met veel verschillende partijen, bijzonder succesvol geweest. Ik hoop dat LTO zo snel mogelijk weer aan wil sluiten, dan is het machtsblok weer compleet.'

Voorzitter Dijkhuizen

Ook de toekomstige positie van de onafhankelijke voorzitter Aalt Dijkhuizen is nog niet helder. Kemp en Arfman doen er geen uitspraak over. Dijkhuizen stelt zelf dat de partijen eerst moeten kijken hoe ze verder willen. 'Of ik dan voorzitter blijf, komt te zijner tijd wel ter sprake.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer