Coronacrisis+kan+een+keerpunt+zijn
Commentaar
© Dirk Hol

Coronacrisis kan een keerpunt zijn

Je afzet van het ene op het andere moment zien wegvallen, prijzen die plotseling een vrije val maken, arbeiders die niet meer komen opdagen of cliënten moeten vertellen dat ze hun dagen niet meer op je bedrijf kunnen doorbrengen.

Het zijn effecten van de coronacrisis die het meest genoemd zijn door de bijna achthonderd boeren en tuinders die meededen aan het onderzoek dat Nieuwe Oogst organiseerde. Doel van de onlinepeiling was om de impact van de coronacrisis op de land- en tuinbouw inzichtelijk te maken. Het onderzoek is uitgevoerd volgens de regels die daarvoor gelden en dus representatief.

Boeren en tuinders hebben wel vaker stevige stormen doorstaan, maar deze crisis is toch anders dan anders. De uitbraak van het virus die in no-time rondgaat over de hele wereld ontregelt werkelijk alles en geeft veel onzekerheid en stress. Ook bij de helft van de boeren en tuinders van wie het bedrijf nog niet direct is geraakt. Bij de andere helft loopt de financiële schade op met tienduizenden euro's tot een ton.

Opvallend is dat er toch ook kansen worden gezien, ondanks de grote zorgen die er zijn. Nieuwe samenwerkingsinitiatieven en afzetcoöperaties ontstaan, tweeduizend werkzoekenden melden zich spontaan bij helponsoogsten.nl voor werk in de kas of op het land en de streekafzet neemt een vlucht.

Samenleving kijkt nu anders naar de eigen voedselproductie

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Natuurlijk komt dit ook doordat consumenten nu de tijd hebben naar een boerderijwinkel, melktappunt, eierautomaat of bloemenstal te fietsen. En het weer werkt ook mee. De vraag is: hoe kunnen boeren en tuinders deze afzet en aandacht behouden, ook na de coronacrisistijd?

De crisis kan een keerpunt zijn in hoe de samenleving kijkt naar de eigen voedselproductie, een herwaardering van lokale afzet en lokaal netwerk en de binding van boeren en tuinders met hun omgeving. Het is bij uitstek tijd om de boerenpositie in de maatschappij te verstevigen. Die ontwikkeling zal niet van bovenaf komen, maar 'bottom-up'. En juist dat geeft ruimte voor kansen voor de agrisector.