LTO%3A+Wel+samenwerken%2C+maar+niet+in+Landbouw+Collectief
Nieuws
© Dirk Hol

LTO: Wel samenwerken, maar niet in Landbouw Collectief

LTO Nederland zet de huidige samenwerking met het Landbouw Collectief niet voort. Een nieuwe krachtenbundeling op het stikstofdossier sluit de belangenorganisatie niet uit, maar dan wel op basis van gelijke doelen en waarden.

Het Landbouw Collectief is eind vorig jaar ontstaan als tijdelijk samenwerkingsverband tussen dertien landbouworganisaties, met de focus op het stikstofdossier. LTO heeft daarbij, net als een beperkt aantal andere partijen, de kennis en capaciteit van haar werkorganisatie ter beschikking gesteld aan het collectief.

'Ondanks dat de resultaten van de gezamenlijke lobby niet zijn waar we op hoopten, zijn er zeker stappen gezet. Bovendien roept het Landbouw Collectief bij veel boeren het gevoel van eenheid en gezamenlijkheid op. Dat gevoel is begrijpelijk. 'Samen sterk' is vanuit de coöperatieve wortels van de sector een diepgewortelde wens die we als LTO-organisaties delen', schrijven de voorzitters Marc Calon (LTO Nederland), Dirk Bruins (LTO Noord), Wim Bens (ZLTO) en Léon Faassen (LLTB) in een gezamenlijk bericht aan hun achterban.

Het gaat niet werken om die diversiteit in één keurslijf te persen

Marc Calon (LTO Nederland), Dirk Bruins (LTO Noord), Wim Bens (ZLTO) en Léon Faassen (LLTB)

De bestuurders maken er geen geheim van dat achter de schermen van het Landbouw Collectief veel discussie heeft plaatsgevonden. 'De afgelopen periode is veel goeds gebeurd. We hebben als landbouwpartijen echter ook veel tijd verloren aan interne dynamiek en turbulentie. Het is tijd om de bakens te verzetten en te doen waarvoor alle belangenbehartigers zijn opgericht: leden vertegenwoordigen in de 'buitenwereld'. Van parlement tot ministerie, van ketenpartijen tot consumenten.'

Na het verschijnen van de stikstofbrief hebben alle deelnemende partijen nagedacht over de toekomst van het Landbouw Collectief. Een aantal deelnemers vindt dat er dwingende afspraken moeten komen onder regie van het Landbouw Collectief, waardoor de ruimte voor andere meningen en eigen accenten volgens LTO beperkt is.

Eigen dynamiek

LTO laat weten te kiezen voor een meer informele samenwerking. 'Niet voor niets zijn er dertien verschillende landbouworganisaties met hun eigen dynamiek en diversiteit. Het gaat niet werken om die diversiteit in één keurslijf te persen. Wij zijn ervan overtuigd dat in een dergelijke samenwerking iedere organisatie optimaal zijn eigen rol kan vervullen binnen de agrarische belangenbehartiging.'

Voor LTO Nederland, LLTB, LTO Noord en ZLTO betekent dit dat de huidige samenwerkingsvorm in het landelijke Landbouw Collectief niet kan worden voortgezet. 'Wel willen we blijven samenwerken met alle partijen die zich constructief en op basis van gelijke doelen en waarden inzetten op het stikstofdossier. Zoals we dat bijvoorbeeld de komende maanden met tal van organisaties in verschillende provinciehuizen van Nederland zullen doen', aldus de bestuurders.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer