Esther+Ouwehand+zaait+onnodig+onrust
Commentaar
© Dirk Hol

Esther Ouwehand zaait onnodig onrust

Zelfs het ontstaan van de coronacrisis weet fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren te koppelen aan de Nederlandse (intensieve) veehouderij.

Zoals altijd beëindigt Ouwehand elk betoog met een sneer naar de veehouderij, om vervolgens te pleiten voor de afschaffing ervan.

Dit gold ook voor haar pleidooi tijdens het coronadebat. Ze hield de Kamerleden, aanwezige ministers en premier voor dat we nog heel veel niet weten over het virus, maar dat wat haar betreft een ding als een paal boven water staat. 'Als de mens de dieren met rust had gelaten, hadden we nu geen coronacrisis gehad.'

Volgens Ouwehand konden we met z'n allen wel naar China wijzen, maar de werkelijke schuld van deze crisis lag toch echt bij onze eigen intensieve veehouderij. 'Nederland zit boven op een tikkende tijdbom'. Want, zo vervolgde ze haar betoog, 'opeenhoping van dieren in de Nederlandse veehouderij is mede de oorzaak van tal van virussen'. Het zou wachten zijn op de volgende.

Dierenpartij koppelt coronacrisis onnodig aan veehouderij

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Deze koppeling van het coronavirus aan de veehouderij werd door vrijwel alle Kamerleden ter plekke gehekeld. Dit is nu niet het goede moment om de coronacrisis te gebruiken als stok om de veehouderij mee te slaan, vonden zij.

Het nare van de kwalijke vergelijkingen is dat er altijd wel mensen zijn die toch ongerust worden, om vervolgens los te gaan op social media. Gelukkig zijn er dan nog altijd wetenschappers die de kou uit de lucht kunnen nemen. Zij lieten weten geen bewijs te hebben dat (landbouw)dieren een infectiebron zijn van het coronavirus voor een ander dier of mens.

Het zou Ouwehand sieren deze discussie even te parkeren en de Nederlandse boeren en tuinders en de broodnodige voedselvoorziening waar zij voor zorgen, te koesteren. En niet nog meer onrust te zaaien in deze toch al onzekere crisistijd.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer