Hoe ziet uw 1,5 metereconomie eruit?

De boodschap van het kabinet is duidelijk. Voorlopig hebben we te maken met de 1,5 metereconomie. Daar ontkomt niemand aan. Premier Mark Rutte roept iedere werkgever op na te denken hoe op de werkvloer invulling te geven aan die 1,5 meternorm.

Hoe+ziet+uw+1%2C5+metereconomie+eruit%3F
© Dirk Hol

De verwachting is dat de 1,5 metereconomie geen kwestie van een paar maanden zal zijn. Een terugkeer naar ons normale doen, werkroutine en omgang met elkaar is waarschijnlijk pas weer mogelijk als er een effectief coronavaccin beschikbaar is dat op grote schaal wordt geproduceerd. Tot die tijd is het schipperen om de druk op de gezondheidszorg beheersbaar te houden en tegelijkertijd de economie weer in de benen te krijgen.

Het betekent dat we een nieuw tijdperk ingaan. Die van voor en na de 1,5 metereconomie. Was het gezamenlijk koffiedrinken in de kantine in de schuur, vergaderen of zij aan zij werken de normaalste gang van zaken, nu voelt het ongemakkelijk, onmogelijk zelfs en ongewenst.

Werkgevers spannen zich tot het uiterste in om werkbare en enigszins efficiënte oplossingen te vinden. Roosters worden opgesteld om in ploegen afwisselend een boterham te eten met een groep waarbij iedereen ten minste 1,5 meter van elkaar kan zitten.

Werkgevers zoeken naar enigszins werkbare oplossingen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De 1,5 metereconomie kan bestaan, maar is niet voor alle sectoren even eenvoudig in te vullen. Economen van de Rabobank zetten deze week op een rij wat de impact zal zijn van die 1,5 metereconomie. Na de horeca is deze voor de land- en tuinbouw het grootst. Gebruikte rekencriteria zijn de mogelijkheden om de 1,5 metereconomie in te vullen, zoals thuiswerken, in combinatie met de ontwikkeling van de export. Die twee samen zorgen ervoor dat de bank verwacht dat de land- en tuinbouw veel harder door de coronacrisis wordt geraakt dan andere sectoren.

Hoe groot de impact werkelijk zal zijn, hangt af van de maatregelen die het kabinet de komende weken neemt en hoe snel ondernemers weten in te spelen op dit nieuwe tijdperk en welke hulp zij krijgen van de overheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer