Hoorzittingen+moeten+dialoog+bollenteelt+Westerveld+vlot+trekken
Nieuws
© Huisman Media

Hoorzittingen moeten dialoog bollenteelt Westerveld vlot trekken

Een reeks van hoorzittingen met alle betrokken partijen moet nieuw leven blazen in de dialoog over de toekomst van de bollenteelt in de Drentse gemeente Westerveld. Het moet leiden tot een stappenplan richting 2030 en mogelijk bouwstenen opleveren voor de omgevingsvisie.

De gemeenteraad besloot gisteren tot een reeks van vijf dialoogbijeenkomsten rondom het thema 'vermindering gebruik gewasbeschermingsmiddelen richting 2030'. De hoorzittingen zijn een initiatief van de VVD en PvdA in de gemeenteraad, maar worden ondersteund door alle fracties en het college van burgemeester en wethouders.

De onderlinge verhoudingen tussen telers, diverse actiegroepen en omwonenden zijn al jarenlang verstoord. Onderzoek toonde vorig jaar aan dat van onderlinge communicatie geen sprake meer is. Wel werd onlangs nog een convenant afgesloten tussen telers, LTO Noord/KAVB en de gemeente over een reeks van gedragsregels.


Impasse doorbreken

De gemeenteraad wil nu de telers, betrokken bedrijven, overheden, burgers en actiecomité's apart horen onder leiding van een onafhankelijk voorzitter. Dat moet de huidige impasse doorbreken in het vinden van oplossingen voor het verder verminderen van het gewasbeschermingsmiddelengebruik tot 2030.

In de dialoogbijeenkomsten worden alle partijen apart gehoord. Volgens het plan zijn dat achtereenvolgens de agrariërs en hun standsorganisaties, de betrokkenen bij het onderzoek en de toeleveranciers en hun adviseurs, de waterleidingmaatschappijen en het waterschap, individuele burgers en georganiseerde inwoners en ten slotte de provincie en de beheerders van natuurterreinen.

Het is vervolgens aan de gemeenteraad om conclusies te trekken uit de opbrengsten van de dialoogbijeenkomsten en rapport uit te brengen aan Gedeputeerde Staten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer