Nieuwe gewasbeschermingsmiddelen in Milieumeetlat

De CLM-Milieumeetlat heeft de jaarlijkse update ondergaan. Ruim honderd nieuwe gewasbeschermingsmiddelen zijn toegevoegd, waaronder middelen die door het Ctgb zijn toegelaten.

Nieuwe+gewasbeschermingsmiddelen+in+Milieumeetlat
© Nieuwe Oogst

Opvallend is dat er dit jaar veel groene middelen geregistreerd zijn. Het gaat met name om micro-organismen, zoals bacillus- en trichodermastammen. Ook van deze middelen stelt kennis- en adviesbureau CLM de milieubelasting vast. De meeste nieuwe, groene middelen hebben een lage milieubelasting.

Naast de mogelijkheid om via de website van de Milieumeetlat middelen met elkaar te vergelijken, heeft CLM milieubelastingskaarten voor verschillende gewassen, zoals aardappelen, suikerbieten, mais en boomkwekerij. Ook de milieubelastingskaarten zijn geactualiseerd. Nieuw dit jaar is een kaart voor de uienteelt. In deze teelt zijn diverse middelen toegelaten met een hoge milieubelasting voor grondwater en met een risico voor bijen en natuurlijke vijanden.

Ook in de uienteelt kan het beperken van het middelengebruik en het kiezen voor middelen met een lage milieubelasting bijdragen aan een duurzamere teelt. De kaarten bieden in een oogopslag inzicht in het milieueffect van verschillende middelen die toegelaten zijn binnen de desbetreffende teelt. Zo kan een teler snel het minst schadelijke middel kiezen.

Zestien nieuwe werkzame stoffen

Er zijn ruim honderd nieuwe middelen toegevoegd aan de Milieumeetlat. Deels zijn dit middelen met reeds toegelaten werkzame stoffen. Er zijn zestien nieuwe werkzame stoffen toegevoegd, het merendeel groene middelen. Een aantal nieuwe chemische middelen, zoals Pontos en Prosaro Plus, hebben een hoge milieubelasting voor waterleven en mogen alleen met sterke driftreductie worden toegepast. Enkele andere chemische middelen, zoals Closer, vormen een verhoogd risico voor bijen en natuurlijke vijanden.

Naast de gratis milieubelastingskaarten is ook de download voor abonnees geactualiseerd. Deze geeft direct een overzicht van alle toegelaten middelen en de bijbehorende milieubelastingspunten in een Excel-bestand. Neem voor meer informatie over abonnementen contact op met CLM.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer