LTO%3A+%27Invulling+visie+gewasbescherming+complex%27
Nieuws
© Vidiphoto

LTO: 'Invulling visie gewasbescherming complex'

De praktische invulling van de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 blijkt een taai dossier. Na een jaar wikken en wegen is het aantal knelpunten onverminderd hoog.

In april 2019 presenteerde landbouwminister Carola Schouten haar toekomstvisie. Daarin wordt het doel gesteld om naar weerbare planten en teeltsystemen te gaan met minder afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen.

Om dat doel te halen, is een uitvoeringsprogramma nodig. De ministeries van landbouw en milieu voeren hierover gesprekken met partners in bedrijfsleven, overheid en maatschappij, waaronder LTO Nederland, Nefyto, Agrodis en Ctgb.

Details

Nog veel details moeten worden uitgewerkt, zegt Joris Baecke, LTO-portefeuillehouder Plantgezondheid. 'Bij die gesprekken blijkt hoe complex de materie is. Dat zeiden wij al bij de start van het traject.'

LTO Nederland hamert op drie voorwaarden. 'Er moet handelingsperspectief zijn op de korte termijn, economisch perspectief blijven op de lange termijn en er moet budget zijn voor onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen. Het moet voor telers haalbaar en betaalbaar zijn om die richting op te gaan.'

Korte termijn

Juist het perspectief op korte termijn weegt zwaar, stelt Baecke. 'Er dreigen cruciale toepassingen weg te vallen die een hele teelt op zijn kop zetten. We zitten met knelpunten in alle teelten. Als teelten op korte termijn worden bedreigd, doordat telers de beoogde kwaliteit niet meer kunnen halen, omdat er geen alternatieven zijn, dan heeft het geen zin om door te praten over de lange termijn.'

De wil om door te gaan, is er, zegt Baecke. 'Nederlandse telers onderscheiden zich met kwaliteitsproducten en zijn door de jaren heen steeds bereid geweest om te veranderen. Maar in het tempo waarin middelen wegvallen, lijkt het niet meer bij te benen. De snelheid mag niet voor de zorgvuldigheid gaan bij het opstellen van het uitvoeringsprogramma.'

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer