Suiker+Unie+is+gestart+met+diksapraffinage
Nieuws
© Haijo Dodde

Suiker Unie is gestart met diksapraffinage

Suiker Unie is deze week gestart met de jaarlijkse verwerking van diksap tot kristalsuiker. In totaal wordt 250.000 ton suiker geproduceerd.

Ondanks beperkingen vanwege het coronavirus hebben de suikerfabrieken in Dinteloord en Vierverlaten op tijd het onderhoud en de investeringen kunnen afronden. 'Een groot compliment aan onze medewerkers', zegt plantmanager Luc Kroes van Suiker Unie.

De suikerfabrieken hebben tijdens de bietencampagne 400.000 ton diksap geproduceerd en opgeslagen in tanks: drie in Dinteloord en twee in Vierverlaten. Door dit tussenproduct te maken, kunnen de fabrieken beduidend meer suikerbieten verwerken.


Achterste deel bedrijf

Het duurt daarna vijftien dagen om het diksap van één tank te verwerken tot suiker. Vierverlaten zal dertig dagen draaien en Dinteloord 40 tot 45 dagen, tot eind juni/begin juli. Voor de productie van 250.000 ton suiker is slechts het achterste deel van de fabriek volcontinu in bedrijf.


'In Dinteloord gaat het om 150.000 witsuiker, ofwel onze volledige silo-opslagcapaciteit hier', zegt Kroes. 'Om de fabriek hiervoor gereed te krijgen, zijn we direct na de bietencampagne, half januari, begonnen met het onderhoud en omvangrijke investeringen, zoals het vervangen van vijf van de tien witsuikercentrifuges.'


Coronamaatregelen

Door de afgekondigde coronamaatregelen half maart had dit heel wat voeten in de aarde. Kroes: 'Zo moest iedereen zich houden aan de 1,5 meter werkafstand. Bovendien werkten we samen met een Duitse leverancier die de centrifuges samen met onze mensen kwam installeren, gevolgd door trainingen en proefdraaien. Een en ander zorgde voor extra complexiteit, ook aan de grens.'

Verder is het jaarbedrijf, waar Suiker Unie alle mogelijke zeefsoorten suiker maakt, ondanks de coronabeperkingen binnen één week weer in topconditie gebracht. 'Een formidabele prestatie dat dit allemaal is gelukt', zegt de plantmanager. Ook de diksapraffinage zelf vindt plaats conform de 1,5 metereconomie en de hygiëneregels van het RIVM.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer